Románia: Agresszív medvék kilövésének engedélyezése terítéken

Romániában egyre több a medvetámadás, ami miatt a kormány törvénymódosítást fontolgat az agresszív példányok kilövésére, ám ez ellentmond az EU-s szabályozásnak.

A román miniszterelnök, Marcel Ciolacu rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, miután egy 19 éves túrázó életét vesztette egy barna medve támadásában. A tragédia a Caraiman menedékházhoz vezető magashegyi túraútvonalon történt, ahol a fiatal lányt egy medve ragadta el és vonszolta magával. A kormány szerint az utóbbi években nőtt a medvetámadások száma, és a túlnépesedett állomány miatt a medvék egyre gyakrabban merészkednek le a falvakba. A miniszterelnök szerint a törvényt az illetékes bizottságban kell megszövegezni, majd a parlament rendkívüli ülésen szavazhat róla.

A román államfő, Klaus Iohannis is úgy véli, hogy a medvepopuláció túl nagyra nőtt, és a helyzetet jogilag kell kezelni, figyelembe véve az uniós jogot, de elsősorban az emberek életét. Az elnök szerint nem lehet egyszerre védeni az állatokat és az állampolgárokat.

A Blikk információi szerint azonban az EU-s szabályozás értelmében a barna medvéket nem lehet kilőni. Emellett a kormány terve ellen már kisebb tüntetéseket is szerveztek állatvédők Bukarestben.