Négy illegális bevándorló vesztette életét a La Manche-csatornán

A francia parti őrség jelentése szerint négy illegális bevándorló életét vesztette, amikor felborult a csónakjuk a La Manche-csatornán történő átkelés során.

A tragédia éjszaka történt, amikor a haditengerészet egyik járőrhajóját riasztották, hogy a Boulogne-sur-Mer partjainál emberek estek a vízbe. A parti őrség tájékoztatása alapján négy "eszméletlenül" talált személyt már nem lehetett megmenteni, viszont 63 embert sikerült kimenteni a vízből. A mentésben egy helikopter és egy halászhajó is részt vett.

Az idei évben már több mint 13 000 ember próbálkozott meg az átkeléssel a La Manche-csatornán. Június 18-án különösen magas volt a szám, amikor 15 kis hajón 882 ember érkezett, ami az év eddigi részében új rekordnak számít. A brit belügyminisztérium szerint ez volt a legmagasabb napi érkezési szám 2022 októbere óta. Csak a hét első két napján 484 személy próbált meg bejutni Nagy-Britanniába, amiről a BBC is beszámolt.

Az új munkáspárti kormány a hét elején kezdett el terveket kidolgozni a kishajós válság kezelésére. Yvette Cooper belügyminiszter bejelentette, hogy heteken belül kinevezik az Egyesült Királyság új határbiztonsági parancsnokságának vezetőjét, amelynek célja a kis csónakok átkelésének csökkentése a La Manche-csatornán.