Hiánycikk lett a migrénesek gyógyszere

Újabb fájdalomcsillapító vált hiánycikké, a migrénes fejfájás kezelésére használt Cinie gyógyszer két kiszerelése is érintett a problémában.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatbázisa szerint a Cinie gyógyszer 50 mg-os kiszerelése már május óta nem kapható, és a 100 mg-os kiszerelés is hiányterméknek számít június 25-től. A gyártási gondok miatt a 50 mg-os kiszerelés hiányának tervezett vége július 15-e, azaz a következő hétfő, de kérdéses, hogy a gyártók tudják-e tartani ezt a határidőt.

A Cinie gyógyszer hatásmechanizmusa révén migrénes fájdalomcsillapítóként funkcionál, mivel összehúzza a kitágult ereket, így enyhíti a migrénes fejfájást.

A helyettesítő gyógyszerek között szerepelnek a sumatriptán hatóanyagú Imigran, Triptagram és Sumatriptan nevű készítmények, azonban az Imigran több kiszerelése és a Triptagram egyik típusa is hiánycikké vált.

A NNGYK adatai alapján, ha valakinek a hiánycikké vált gyógyszerre lenne szüksége, érdemes gyógyszerészével konzultálni a helyettesíthetőségről, terápiaváltás esetén pedig háziorvosával beszélni.