Molotov-koktélokkal támadtak több kormányépületre Albániában

Molotov-koktélokkal támadtak albán ellenzéki tüntetők több tiranai kormányépületre csütörtök este, ahol a korrupcióval vádolt Edi Rama albán miniszterelnök lemondását követelték.

Ezrek gyűltek össze a miniszterelnök hivatala és a tiranai polgármester hivatala előtt, amelyeket a miniszterelnök pártja irányít, és Molotov-koktélokat hajítottak az épületekre. A rendőrség a tüzet eloltotta, de nem avatkozott közbe, és sérültekről nem érkeztek jelentések – számolt be az eseményekről az MTI.

A tüntetők a házi őrizetben lévő volt miniszterelnök, Sali Berisha iránti támogatásukat is kifejezték, aki szerint a jelenlegi kormányfő politikai okokból indított ellene bosszúhadjáratot az ellenzék elhallgattatása érdekében. Berisha ellen egyelőre nem indult hivatalos vádemelés.

Berisha otthonából üzent, hogy „Albánia az egyetlen ország Európában, ahol egy ellenzéki vezetőt bármilyen tények, bizonyítékok vagy bizonyítékul szolgáló dokumentumok nélkül őrizetben tartanak. Edi Rama egy albánok nélküli Albániát szeretne, ellenzék és igazságszolgáltatás nélkül″.

A volt miniszterelnök polgári engedetlenségi akcióra szólította fel híveit, célul kitűzve az előre hozott választások megtartásának kikényszerítését.

: MTI