Rekkenő hőség: vörös figyelmeztetés több megyében

Az ország több megyéjére kiadott vörös figyelmeztetés a hőség miatt. A napi középhőmérséklet több helyen is meghaladhatja a 29, egyes területeken pedig a 27 fokot.

A meteorológiai előrejelzések szerint a nap folyamán sok napsütésre számíthatunk, amelyet fátyol- és gomolyfelhők szakíthatnak meg. Az északi tájakon és a déli óráktól más területeken is növekszik a gomolyfelhő-képződés, ami elszórt záporokat és zivatarokat eredményezhet, bár a délnyugati részen a legkisebb az esélye ennek. Emiatt Zala, Somogy és Baranya megye kivételével az ország egész területére elsőfokú figyelmeztetést hirdettek ki.

A szél viszonylag mérsékelt marad, de a zivatarok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 34 és 40 fok között várható, északnyugaton azonban valamivel hűvösebb lehet, ott 30 és 33 fok közötti értékekkel. A hőmérséklet késő estére 25 és 32 fok közé hűl le.

A hőség miatt több megyére kiadott figyelmeztetések között Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú, míg a többi érintett területen harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. Az ország nagyobb részén 29 fok körül vagy afelett alakul a napi középhőmérséklet, 27 fokot csak az északnyugati megyékben és az Északi-középhegységben mérhetnek. A hőség miatt a legmagasabb, hármas fokú, vörös figyelmeztetést adtak ki Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok illetve Tolna vármegyére.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint csütörtökön a fokozódó kánikula jelenti majd a legnagyobb megterhelést szervezetünknek. A hőségben többeknél migrén, vérnyomás-ingadozás és keringési probléma is jelentkezhet. Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság, és a trópusi éjszakák miatt az éjjelek sem lesznek pihentetőek, alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk és felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.