Ukrajna elítélteket vezényel a frontra

Ukrajna, amely korábban nem részesítette előnyben a börtönben lévő elítéltek toborzását, májustól megváltoztatta álláspontját, és Denisz Maljuszka igazságügy-miniszter friss adatokat közölt a "rehabilitációs-program" keretében történő toborzásról.

Az oroszországi gyakorlattal ellentétben, ahol már 2023-ban is engedélyezték a magánhadseregek számára a börtöntoborzást, és a Wagner-csoport puccsát követően az állam vette át ezt a feladatot, Ukrajna magasabb követelményeket állít fel a jelöltek kiválasztásához. Az oroszországi gyakorlat következményeként több visszatérő elítélt nem illeszkedett vissza a társadalomba, hanem további bűncselekményeket követett el.

Maljuszka szerint az ukrán programban már több ezer egykori elítélt vesz részt katonai kiképzésben. Összesen 5196 kérelmet nyújtottak be, amelyből 2872 főt engedtek szabadon, ami egy dandárnyi létszámot jelent, míg 368 főt egészségügyi okokból utasítottak el. A kérelmek közül körülbelül kétezer esetben nem ismert, hogy elutasították-e őket, vagy még folyamatban van az elbírálásuk.

A miniszter szerint a börtönrendszerben sok olyan ember van, aki hasznos lehet a fronton, és számukra ez egy új kezdetet jelenthet. A szabadon engedett elítéltek között volt Volodimir Barandics is, Volodimir Zelenszkij egykori testőre, akit kábítószer-terjesztésért ítéltek el.

A Financial Times által készített interjúk alapján egyes elítéltek a szabadság és a megváltás reményében, míg mások a magasabb bérezés miatt döntöttek a veszélyes munka mellett. Maljuszka hozzátette, hogy az első csoportok már megkezdték a körülbelül két hónapig tartó kiképzést, így várhatóan nyár végére az első elítéltek megjelenhetnek a harcvonalakon.