Brutális számszeríjas gyilkosság rázta meg Nagy-Britanniát

Kedd este London egyik előkelő elővárosában három súlyosan sebesült nő holttestére bukkantak, akiket számszeríjjal öltek meg. Az eset kapcsán felmerült a számszeríjak szabályozásának szigorítása, amit a brit kormány is fontolóra vehet.

A BBC sportkommentátora, John Hunt otthonában találtak rá feleségére és két lányára, akik a helyszínen életüket vesztették. A rendőrség gyorsan reagált és hajtóvadászatot indított, amelynek során elfogták a gyilkost. Az elkövető, aki a család egyik tagjának volt az exe, brutális módon végzett áldozataival. Az eset újra felvetette a számszeríjak szabályozásának kérdését, mivel az elmúlt években már több hasonló támadás is történt. Nagy-Britanniában jelenleg a nagykorúak korlátozás nélkül vásárolhatnak számszeríjat.

John Hunt, a BBC 5 Live lóversenyekre szakosodott kommentátora Hertfordshire megyében élt családjával. A tragédia estéjén egy szomszéd sikoltozást hallott és értesítette a rendőrséget. A kiérkező rendőrök találtak rá a megkötözött és számszeríjjal, valamint egyéb fegyverekkel halálosan megsebesített Carol Hunt-ra és két lányára, Louise-ra és Hannah-ra. A BBC és más médiumok részvétüket fejezték ki, a lóversenyzői közösség pedig támogatásáról biztosította Huntot.

A gyilkosság elkövetője, a 26 éves Kyle Clifford, aki Louise Hunt exbarátja volt, a hatóságok érkezése előtt elmenekült a helyszínről. A rendőrség szerdára szabályos hajtóvadászatot indított, és végül elfogták. A férfi a letartóztatás során megsérült, sürgős orvosi ellátást kapott. A gyilkosság előzményeként a pár közötti csúnya szakításra és a fiatal nő zaklatottságára utaló jelek is felmerültek.

Az elmúlt években több számszeríjas támadás is történt Nagy-Britanniában, amelyek hatására a kormány elkezdte vizsgálni a számszeríjakra vonatkozó törvényt. A windsori kastélyban történt incidens, ahol egy férfit számszeríjjal a kezében tartóztattak le, különösen nagy nyilvánosságot kapott. A férfi a királynő meggyilkolását tervezte, és a bíróság kilenc év börtönre ítélte.

A brit kormány 2024-re elkezdte vizsgálni a számszeríjakra vonatkozó törvényt, és a közvélemény véleményét is kikérte. A konzervatív kormány eddig azzal indokolta a tétlenségét, hogy kevés számszeríjas emberölés történt, az érintettek azonban ezt is túl soknak tartják. A munkáspárti kormány a választások előtt ígéretet tett a nők elleni erőszak elleni fellépésre, és a mostani eset további indokot adhat a törvény módosítására.