Orbán Viktor titkos kijevi és moszkvai látogatásáról beszélt a svájci újságíró

Roger Köppel, a Die Weltwoche főszerkesztője, a Mandinernek adott interjúban méltatta Orbán Viktort, és beszámolt a magyar miniszterelnök titkos kijevi és moszkvai látogatásáról, amely az Európai Tanács szerint megsértette az EU alapszerződéseit.

Roger Köppel, a Die Weltwoche svájci hetilap főszerkesztője a Mandinernek adott kilencoldalas interjúban osztotta meg élményeit a magyar miniszterelnökkel tett titkos kijevi útjáról. Köppel elmondta, hogy váratlanul érkezett a meghívás Orbán Viktortól, hogy kísérje el őt egy szigorúan titkos szervezésű látogatásra Kijevbe, amelyet követően Moszkvába is ellátogattak. Köppel szerint bár az út nem a béketárgyalásokról szólt, mégis békemissziónak tekinthető.

A svájci újságíró, aki egyben a magyar kormány agytrösztjének, az MCC-nek vendégelőadója is, a Mandiner interjúban kifejezte nagy tiszteletét Orbán Viktor iránt. Köppel szerint a magyar miniszterelnök "komoly ligában játszik", és a svájci békekonferenciát is hasonlóan titokban, előzetes egyeztetésekkel kellett volna megszervezni, ahogyan Orbán tette.

Az interjúban Köppel többek között arról beszélt, hogy Orbán Viktor világosan kommunikálta, hogy a látogatás nem tárgyalás, hanem tisztázó célú tényfeltárás volt. Köppel úgy véli, lehetséges, hogy Orbán meggyőzte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az oroszok bevonásáról a tárgyalásokba. Köppel szerint az oroszok hálásak voltak azért, hogy egy befolyásos nyugati politikus érkezett Oroszországba az EU-ból, ami a diplomáciai megoldások felé mutató jel lehet.

A főszerkesztő hozzátette, hogy Orbán Viktor nem a rivaldafényre törekszik, hanem az ügy számít neki, és sikerült elérnie, hogy a béke és a fegyverszünet kerüljön a középpontba. Köppel "heroikus missziónak" nevezte Orbán vállalkozását, és úgy véli, hogy az uniós politikusok azért bolydultak fel az Orbán-látogatások hírére, mert ők maguk szerettek volna a helyében lenni. Köppel szerint Orbán inspirálni akarja Zelenszkijt, hogy kezdeményezze a békefolyamatot Oroszországgal, és pimaszságnak tartja, hogy Orbán szemére vetik, hogy Putyin-barát.

Azonban Orbán Viktor moszkvai útja komoly nemzetközi visszhangot váltott ki, és az Európai Tanács szerint sérti az unió alapszerződéseit. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke „politikai hibának” és „problémásnak” tartja Orbán moszkvai útját, amelyet „az unió megosztására tett kísérletnek” ítél. Michel szerint az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyalásokat folytasson Oroszországgal, és hangsúlyozta, hogy „Ukrajna nélkül nem lehet Ukrajnáról tárgyalni”.

Orbán Viktor a kritikákra válaszul levelet írt Michelnek, amelyben hangsúlyozta, hogy nem az EU nevében tárgyalt sem Kijevben, sem Moszkvában, hanem „pusztán csak kíváncsi volt a háborúzó felek álláspontjára”.