Silvio Berlusconi nevét viseli a milánói repülőtér

Hiába tiltakozott Beppe Sala, Milánó polgármestere, Matteo Salvini gyorsított eljárásban intézte el, hogy mától Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő nevét viselje a legnagyobb milánói repülőtér.

Az olasz infrastrukturális és közlekedési miniszter a múlt pénteki bejelentésében kiemelte, hogy a repülőteret „Silvio barátjáról, a nagyszerű milánói üzletemberről” fogják elnevezni. Az ellenzék azonban nem támogatta az ötletet, és Beppe Sala polgármester is ellenezte az átnevezést, arra hivatkozva, hogy a szabályok szerint híres emberekről csak haláluk utáni tíz évvel lehet közhivatalt vagy közterületet elnevezni.

Egy petíció is indult Milánóban az átnevezés ellen, amelyet több mint 100 ezren írtak alá. Silvio Berlusconi, a milliárdos üzletember, aki négy olasz kormányt is vezetett miniszterelnökként, tavaly júliusban hunyt el. Berlusconi által alapított Hajrá Olaszország (FI) párt jelenleg is része Giorgia Meloni miniszterelnök kormányának junior partnerként.

Matteo Salvini tárcavezető, miniszterelnök-helyettes gyorsított eljárásban hagyta jóvá, hogy a milánói Malpensa nemzetközi légikikötőt hivatalosan is Malpensa-Silvio Berlusconi Nemzetközi Repülőtérre nevezzék át. Salviniről és pártjáról, a Ligáról, amely egyébként nemrég csatlakozott Orbán Viktorék szélsőjobboldali uniós pártszövetségéhez, korábban már írtunk.

Júniusban a milánói városvezetésnek sikerült megakadályozni, hogy a városban teret nevezzenek el Berlusconiról. Silvio Berlusconi Milánóban született, és évtizedekig volt az AC Milan labdarúgócsapat tulajdonosa. A volt miniszterelnök tavaly júliusban hunyt el.