Airbnb-s botrány: Rejtett kamerák a lakásokban

Egyre több Airbnb-s lakásban bukkannak fel rejtett kamerák, amelyek a vendégeket a legintimebb pillanataikban rögzítik. A hatóságok több ezer felvételt foglaltak le, melyek a bérlőket kompromittáló helyzetekben mutatják.

Egy nő nyaralása vált rémálommá, amikor rájött, hogy titokban filmezték, miközben átöltözött egy Airbnb-n bérelt ingatlanban. A tulajdonost azzal vádolják, hogy éveken át kémkedett a vendégei után. A Dívány cikke szerint az Airbnb egyik képviselője tavaly év elején elismerte, hogy az elmúlt évtizedben több tízezer hasonló esettel keresték meg őket.

Az Airbnb alkalmazottja a bíróságon tett tanúvallomásában beszámolt arról is, hogy a vállalat nem szokta értesíteni a hatóságokat, ha rejtett kamera használatára panaszt kapnak, még akkor sem, ha gyermekek is érintettek. Ehelyett belső vizsgálatokat folytatnak, és a házigazdákat keresik meg a panaszok miatt.

A rendőrség szerint ez a gyakorlat akadályozhatja a nyomozást, mivel lehetőséget ad a gyanúsítottaknak a bizonyítékok eltüntetésére. Így az Airbnb intézkedései nem a vendégek védelmét szolgálják, hanem a rövidtávú bérleti piac szabályozásának megakadályozását célozzák.

A hatóságok által lefoglalt felvételek több ezer darabot számlálnak, és a hálószobákban, valamint fürdőszobákban elhelyezett kamerák segítségével készültek. Az Airbnb a CNN-nek küldött közleményében azt állítja, hogy a rejtett kamerás panaszok ritkák, de amikor mégis előfordulnak, gyorsan lépnek fel, és szükség esetén eltávolítják a szállásadókat a platformról.