Kijevi gyermekkórházat ért rakétatámadás

Egy kijevi kutatócsoport több mint harminc alkatrészét azonosította annak a rakétának, amely a kijevi gyermekkórházba csapódott be hétfőn. Andrij Hacsenko igazságügyi miniszterhelyettes szerint a rakéta egy sajátos orosz típus, amely 7,5 méter hosszú és 400 kilogramm tömegű.

A Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézetének (KNDISZE) szakemberei a helyszínen vizsgálták a széthullott darabokat, és azonosították a rakétaszárny, a farokrész és a motor külső burkolatának darabjait. A cirkálórakéta méretét a rendelkezésre álló videófelvételek alapján hozzávetőlegesen kiszámították.

Andrij Hajcsenko igazságügyi miniszterhelyettes szerint az Oroszország fegyveres erői által használt H–101-es típusú stratégiai, légi indítású cirkálórakéta hossza 7,5 méter, robbanófeje körülbelül 400 kilogramm, maximális sebessége óránként 720 kilométer, repülési hatótávja pedig akár ötezer kilométer.

A támadás következtében 33 ember vesztette életét, közülük ketten a gyermekkórházban, továbbá 121-en sérültek meg. Az önkéntes adakozók mintegy 300 millió hrivnya (2,8 milliárd forint) értékű adományt gyűjtöttek össze a kórház számára, a gyűjtéshez 55 országból több mint 320 ezer ember és több vállalat is csatlakozott.

Keir Starmer, Nagy-Britannia új miniszterelnöke a Bloombergnek nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna használhatja a brit Storm Shadow rakétákat az oroszországi katonai célpontok ellen, és az általuk adományozott rakéták felhasználási módja Ukrajnán múlik.

Volodimir Zsovnir, a kijevi gyermekkórház igazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának elmondta, hogy a kórházban több mint 1200 beteg és személyzet tartózkodott a támadás idején, és három szívműtétet hajtottak végre. Két felnőtt meghalt, és több mint 300 ember megsérült, köztük gyerekek is. Oroszország szerint a robbanást egy rosszul elsült ukrán légvédelmi rakéta okozta, az ENSZ azonban nagyon valószínűnek tartja, hogy Moszkva áll a támadás mögött.

Joe Biden amerikai elnök a támadást „szörnyű emlékeztetőnek” nevezte Oroszország brutalitására, és ígéretet tett Kijev légvédelmének megerősítésére. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök megtorlást ígért a kijevi ohmatditi kórházat ért közvetlen rakétatalálatért, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte a polgári infrastruktúrát ért orosz csapás miatt.

Az orosz–ukrán háború kezdete óta Oroszország titkosította statisztikai adatainak jelentős részét. A „Versztka” független orosz oknyomozó portál szerint 2023 első felében Oroszország 502 millió dollár értékben importált nyugati chipeket, amelyeket főleg rakéták gyártásához használnak, továbbá 171 millió dollárért hoztak be alkatrészeket a polgári repüléshez, és több millió dollár értékben védelmi ipari gépeket. A szankciók megkerülésére egyelőre nincs univerzális megoldás, és úgy tűnik, hogy az üzleti érdekek megtalálják a kiskapukat.