Moszkva új támaszpontot üzemelt be Abháziában

Az orosz-ukrán konfliktus során Ukrajna jelentős károkat okozott az orosz haditengerészetnek, ami új stratégiai lépésre késztette Moszkvát: egy új támaszpontot hoztak létre Abháziában. Az orosz Fekete-tengeri Flotta súlyos veszteségei után Ocsamcsira kikötőjében kötött ki az első orosz hadihajó, amelyet 2023-ban kezdtek el fejleszteni. A távoli bázis kiépítésére azért volt szükség, mert az ukrán drónok rendszeresen támadták az orosz eszközöket a közelebbi dokkokban.

A helyszín különlegessége, hogy nem Oroszország, hanem a hivatalosan Georgiához tartozó, de Moszkvával szoros kapcsolatot fenntartó szeparatista Abházia területén található. Az FSzB több járőrhajója már megérkezett a bázisra, amely várhatóan menedéket és manőverezési lehetőséget biztosít majd az orosz hadihajóknak.

Abházia nemzetközi státusza miatt Ukrajna számára is kényes helyzetet teremthet, hiszen egy esetleges támadás során a nemzetközi jog szerint Grúziához tartozó területet érnének csapások. Az ukrán erők a közelmúltban többször is támadták Novorosszijszk kikötőjét, amely a szevasztopoli támaszpont veszélyeztetettsége miatt vált a Fekete-tengeri Flotta egyik kulcsfontosságú bázisává. Egyelőre nem ismert, hogy a 22870-es projekt részeként megérkező általános célú támogató vízi eszközt követik-e majd további orosz hadihajók a dokkokba.