Két hullámban érkező orosz támadás érte Ukrajna legnagyobb gyermekkórházát

„Különböző városok: Kijev, Dnyipro, Krivij Rih, Szlovjanszk, Kramatorszk. Több mint 40 különböző típusú rakéta. Lakóépületek, infrastruktúra és egy gyermekkórház is megsérült” – írta ki hétfőn Volodomir Zelenszkij ukrán elnök. A fővárosra, Kijevre is céloztak, ahol találat érte Ukrajna legnagyobb gyermekkórházát, az Ohmatditot.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere szerint a háború kezdete óta a legsúlyosabb nappali támadást hajtották végre a főváros ellen, és július 9-ét gyásznappá nyilvánította. Az ENSZ megfigyelő missziójának vezetője, Danielle Bell szerint a légvédelmi szirénák megszólalásakor a bunkerbe vitték a daganatos és vesebeteg gyermekeket, ami jelentősen csökkentette az áldozatok számát. A támadás idején 670 gyermekpáciens és ezer alkalmazott volt a kórházban.

A hétfői támadássorozatban 48-an haltak meg, köztük legalább 4 gyerek, és 190-en megsérültek. Az ukrán légierő szerint 38 rakétából 30-at lelőtt a légvédelmük. Az ukrán elnök válaszcsapást ígért, és a Reuters szerint egy olajfinomítót, egy katonai repteret és egy elektromos alállomást is támadtak. Az orosz védelmi minisztérium szerint 38 drónt lőttek le, és helyi hatóságok megerősítették, hogy tűz volt egy olajtárolónál és egy elektromos alállomáson.

A gyermekkórház igazgatója: Valóságos pokol volt a légitámadás

Volodimir Zsovnij, az Ohmatdit kórház igazgatója a BBC szerint „valóságos pokolként” írta le a légitámadást. Az orvos szerint a gyerekek és felnőttek sikoltottak a félelemtől és a fájdalomtól. A kórházban épp három szívműtétet végeztek párhuzamosan.

Egy ukrán édesanya a Szabad Európának elmondta, hogy a becsapódás után a doktorok hamar megnyugtatták az embereket, és önkéntesek érkeztek segíteni. A kórházban két felnőtt meghalt, köztük egy 30 éves orvos, aki a gyerekeket próbálta biztonságba helyezni. Összesen 300 ember megsérült, köztük gyerekek is. Az adományozók aktivitása is felfokozódott, és már 300 millió hrivnya (2,67 milliárd forint) gyűlt össze az újjáépítésre.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság csapata is a helyszínre látogatott, hogy vizsgálódjon és bizonyítékokat gyűjtsön, mivel egy civil egészségügyi intézmény támadása háborús bűnnek minősülhet.

Patriot vagy H-101?

Az oroszok tagadták, hogy ők lőtték volna a kórházat, szerintük az ukránok légvédelmi rakétája tévesztett célt. Az ENSZ ukrajnai megfigyelő missziója azonban nagyon valószínűnek nevezte, hogy Moszkva áll a robbanás mögött. Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat új bizonyítékokat mutatott be, amik szerint egy orosz H-101-es robotrepülőgép csapódott a kórházba.

A BBC szerint hét fegyverszakértő egy felvételt elemezve egyetértett abban, hogy nem föld-levegő rakéta okozta a pusztítást. Timothy Wright, az IISS kutatója szerint a fegyver sebessége, támadás szöge, profilja és hangja egy robotrepülőével egyezik. Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint a becsapódás felvételei alapján egy H-101-es orosz robotrepülőgép volt az elkövető.

Az orosz dezinformáció szerint amerikai gyártmányú légvédelmi rakéta csapódott be, de a pusztítás mértéke ezt kizárja. Az orosz H-101-es új változata akár 800 kiló robbanóanyagot is tud hordozni, ami összhangban van a károk mértékével.

Az árulkodó hajtómű

A Bellingcat szerint egy orosz H-101-es robotrepülőgép találhatta el a kórházat. Az ukrán légierő is megerősítette, hogy az aznapi orosz légitámadásban 13 darab H-101-es robotrepülőgép is részt vett. A roncsokról közölt ukrán fotók és a helyszínelésről publikált képek is megerősítik ezt.

Elítélés és légvédelem

Rácz András szerint a támadás időzítése nem feltétlenül összefügg a diplomáciával. Ukrajna a NATO-csúcson több Patriot-rendszert és rövid hatótávolságú rendszereket is vár. Jelenleg két és fél Patriot-ütege van Ukrajnának, és úton van egy harmadik rendszer. Az új rendszerek beérkezésével sem lesz áttörhetetlen Ukrajna légvédelme, de lényegesen erősebb lesz.

A nemzetközi közvélemény jelentős része kiáll Ukrajna mellett, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is összeült a támadás miatt. Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a NATO öt új stratégiai légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát, míg Narendra Modi indiai miniszterelnök a felelősök említése nélkül fejezte ki együttérzését.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter bekérette az orosz nagykövetet, és üzenetet küldött Moszkvának, miszerint „A kórházakban gyerekeket támadó gyilkosok az emberiség szemétládái”.

Orbán a kijevi támadásról: A háború kegyetlensége szintet lépett

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a támadás igazolta a félelmeiket, hogy az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett. Orbán nem az oroszokat, hanem a nagyhatalmak háborúpárti politikáját tette felelőssé. Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-képviselője adományokkal megpakolva látogatott Kijevbe, és a kórház igazgatójával beszélgetett a támadásról és annak utóéletéről.