Megakadályozott terrortámadás Adigeföldön

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sikeresen megakadályozott egy terrortámadást Majkop városában, Adigeföldön, egy ortodox templom ellen. A közép-ázsiai származású gyanúsított, aki az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet követője volt, a templom papjának és őrének meggyilkolására készült, továbbá tervei között szerepelt az épület felgyújtása is. A támadás előkészítése során a terepet felderítette, a támadás részleteit kidolgozta, és házilagos gyújtószerkezeteket készített.

A hatóságok tájékoztatása szerint a gyanúsított azt tervezte, hogy a támadásról videofelvételeket készít, amelyeket aztán az interneten keresztül szeretett volna megosztani. Emellett külföldre szökésre is készült. A férfit elfogták, és a lefoglalt bizonyítékok között megtalálták az Iszlám Állam zászlaját is. A gyanúsított beismerő vallomást tett.

Az oroszországi Dagesztánban korábban több támadás is történt, amelyek során fegyveresek egy templomot és egy zsinagógát támadtak meg Derbent városában, valamint egy templom és egy zsinagóga közelében lévő közlekedési ellenőrző pontot Mahacskalában. Ezek az incidensek összesen 22 ember halálát okozták, köztük 15 rendőr és nemzeti gárdatag vesztette életét, továbbá több mint húszan megsebesültek. Az öt támadót a hatóságok likvidálták, és azonosították őket.

A július első harmadában érkezett hírek szerint Oroszországban a harckocsi-veszteségek terén is változások tapasztalhatók. A korábban gyakori T-80-as harckocsik helyett a régebbi T-62-esek veszteségei ugrottak meg. Ez arra utalhat, hogy Oroszország kifogyhatott a modernebb harckocsikból, legalábbis a raktárak tekintetében. Richard Vereker elemző szerint ez a trend a hónap végére kisimulhat, de ha fennmarad, megerősítheti az amerikai OSINT-elemzők adatait, miszerint Oroszország raktárkészletei kimerülőben vannak.