Orbán Viktor találkozója Donald Trump-pal Floridában

Orbán Viktor, a NATO-csúcsot követően, Floridában fog találkozni Donald Trump volt amerikai elnökkel, a Bloomberg információi szerint. A magyar miniszterelnök a találkozót követően érkezik az Egyesült Államokba, miután Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is tárgyalt Moszkvában és Pekingben.

A Bloomberg által közölt információk szerint a floridai látogatás erősítheti azokat a félelmeket, hogy Orbán közvetítő szerepet játszhat Trump és Putyin között. Trump, mint a Republikánus Párt jelenlegi elnökjelöltje, korábban kijelentette, hogy ha újra elnök lesz, befejezné az ukrajnai háborút és szabadon engedné az Oroszországban fogva tartott amerikai állampolgárokat.

Egy névtelenséget kérő forrás, aki tisztában van az Orbán-látogatás részleteivel, azt állítja, hogy Trump nem kérte Orbántól, hogy segítsen előmozdítani egy orosz-ukrán békeegyezményt. A találkozót mindössze informális eseményként írta le, és a csütörtöki találkozóval kapcsolatos híreket sem Donald Trump, sem Orbán Viktor környezete nem erősítette meg. A találkozóra kevesebb mint egy héttel azután kerül sor, hogy Orbán Moszkvában járt Putyinnál.

A csütörtöki találkozóról megkérdeztük a miniszterelnöki sajtóirodát, ám cikkünk megjelenéséig még nem kaptunk választ. Egyelőre Trump kampányszóvivői sem reagáltak a hírre.

Korábban az Index is megírta, hogy mivel Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Egyesült Államokba repült a NATO-csúcstalálkozóra, szinte biztos, hogy – ha nem is hivatalosan, de – az amerikai elnökkel is találkozik. Ha Orbán Viktor valóban az Egyesült Államokba utazik, így ez lesz a negyedik alkalom, hogy Trumppal találkozik. Legutóbb az Egyesült Államok korábbi elnöke március 8-án, floridai birtokán fogadta a magyar kormányfőt. A megbeszélés után közös vacsorán és koncerten is részt vettek, Donald Trump elvitte Orbán Viktort egy tribute zenekar előadására. Orbán Viktor és Donald Trump közeli kapcsolatban állnak egymással, és a magyar miniszterelnök utoljára márciusban járt Floridában, a volt elnök rezidenciáján.

Orbán néhány napja a Bildnek adott interjút, amelyben többek között „a béke emberének” nevezte Donald Trumpot, és kifejtette, szerinte jót tenne a világpolitikának, ha Trump visszatérne a Fehér Házba, ezért nagyon bízik a győzelmében. A NER és az amerikai jobboldal komplex stratégiai, ideológiai és hatalomtechnikai kapcsolatáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Orbán Viktor egyébként kedden érkezett meg az Egyesült Államok fővárosába, a NATO-csúcsot pedig “békemissziója” negyedik állomásának nevezte. Elsőként Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyalt, szerdán pedig összefutott Joe Bidennel is.