Kimondta Barack Obama embere: Joe Biden már nem az, aki volt

Barack Obama volt demokrata elnök egyik fehér házi tanácsadója szerdán megtörte a csendet Joe Biden alkalmasságával kapcsolatban. Jon Favreau, aki az Obama-adminisztráció alatt beszédírásért felelős igazgatóként dolgozott 2009 és 2013 között, a New York Timesban megjelent George Clooney visszalépésre felszólító véleménycikke után szólalt meg - írja a Fox News.

Jon Favreau a CNN adásában beszélt Joe Bidenről, aki 2017 januárjáig Barack Obama alelnökeként szolgált nyolc évig. A volt szövegíró szerint még nincs késő Biden számára, és meghozhatja még "azt a bátor, tiszteletreméltó döntést, hogy be akarom fejezni a munkámat elnökként a következő pár hónapban, de át akarom adni a stafétát a következő generációnak" .

Favreau ugyanarról az adománygyűjtő estről beszélt, mint Clooney az írásában. A hollywoodi sztárokat felvonultató eseményen a színész szerint Biden nem a régi önmagát adta. Clooney úgy fogalmazott, ez nem az a Biden volt, mint "2010-ben. Még csak nem is a 2020-as Joe Biden volt. Ugyanaz az ember volt, akinek mindannyian tanúi voltunk a vitán" .

Clooney azt írta, hogy a Demokrata Párt vezetőinek nem kellene többé megpróbálni azt bizonygatni az amerikaiaknak, hogy "nem láttuk, amit láttunk", egyúttal azzal vádolta őket, hogy figyelmen kívül hagyták a Bidenre vonatkozó "figyelmeztető jeleket" .

A kérdéses júniusi rendezvény után a New York Post bulvárlap arról cikkezett, hogy a videók alapján Bident a vele egy színpadon szereplő Obamának kellett állítólag levezetnie a színpadról. Akkor a Fehér Ház ezt vehemensen cáfolta, és további felvételeket osztott meg a jelenetről, amelyek szerintük azt mutatják, hogy Biden csak a közönség tapsát üdvözölte. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője júniusi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "ezek a manipulált videók rosszhiszeműen készültek" .

Az Axios szerint Biden amerikai elnök a washingtoni NATO-csúcs végeztével első sajtótájékoztatóját fogja tartani a június végi elnökjelölti vita óta, ahol szabadon kérdezhetnek majd tőle az újságírók. Az Axios arról ír, a tét most az első elnökjelölti vitánál is nagyobb a 81 éves demokrata számára, mert "ha Biden gyengének és ingatagnak tűnik, demokrata kritikusai le fognak csapni rá, és lemondásra fogják felszólítani" .

A sajtót kritizálva a Biden-csapat ezzel szemben előszeretettel hangoztatja a Media Matters for America vita előtti összesítését, amely alapján az élvonalbeli amerikai újságok fele tízszer annyi cikket közölt csak Biden korára vagy szellemi frissességére összpontosítva, mint amennyit Trumpéról .

Az Axios által felkeresett vezető demokrata politikusok egyre kisebb esélyt látnak arra, hogy Biden maradjon az elnökjelölt. "Szerintem ez a hétvége kritikus jelentőségű" - mondta egy korábbi kormánytisztviselő. "Arra számítok, hogy a kulcsfontosságú beszélgetések a hét végén, a NATO-csúcs után fognak lezajlani" . Biden hétfőn újabb interjút fog adni, ezúttal az NBC műsorvezetőjének a texasi Austinban, amelyet szintén főműsoridőben, a republikánus nagygyűlés nyitóestjével egy időben fognak sugározni .

Biden kevesebb sajtótájékoztatón és interjún vett részt, mint az elmúlt hét elnök bármelyike a hivatali idejének ezen szakaszában. A regnáló elnök mindössze 164, Donald Trump 468, míg Barack Obama 570 hasonló eseményt iktatott be naptárába, bár az igaz, hogy Biden Obamánál is több informális "pool session"-ön, azaz újságírók szűkebb körében tartott kérdezz-feleleken vett részt .