Tudta? Ez okozza valójában a hüvelyfertőzést strandszezonban

A nyári időszakban a nőknek különösen oda kell figyelniük egészségükre, hiszen a hüvelyfertőzést a medencében, tóban vagy a tengerparton is el lehet kapni. A fürdőruha nedves, meleg környezete ideális a baktériumok szaporodásához, ami húgyúti fertőzéshez, bakteriális vaginózishoz vagy élesztőgomba-fertőzéshez vezethet.

A hüvelyflóra egyensúlyának felborulása gyakran a vizes fürdőruha viselésével hozható összefüggésbe. A fürdőruhába felszívódó vegyi anyagok és baktériumok a medencéből, óceánból vagy tavakból származhatnak, és ezek a nedves, meleg körülmények kedveznek a kórokozók szaporodásának. Ebből különböző típusú fertőzések, mint például a húgyúti fertőzés, bakteriális vaginózis vagy élesztőgomba-fertőzés alakulhat ki.

Az orvosok azt javasolják, hogy a fürdőzés után érdemes mielőbb száraz ruhára váltani, és a vizes fürdőruhát azonnal ki kell mosni. Különösen fontos ez azok számára, akik hajlamosabbak a hüvelyi fertőzésekre, mint például várandós nők, cukorbetegek vagy gyenge immunrendszerrel rendelkezők, illetve azok, akik gyógyszereket vagy antibiotikumokat szednek.

A hüvelyi fertőzések tünetei között szerepelhet a hüvelyváladék megváltozása, viszketés, duzzanat vagy fájdalom, ami gombásfertőzésre utalhat. A szürkés folyás és a szúrós, halszagú szag a bakteriális vaginózis jelei lehetnek. A húgyúti fertőzés esetén gyakori vizelési inger és égető érzés jelentkezhet.