Németországban nagyszabású rendőrségi akció zajlott

A német szövetségi rendőrség minden korábbinál nagyobb akciót hajtott végre a labdarúgó Európa-bajnokság védelmében, mely során számos bűnözőt fogtak el és ellenőrzéseket vezettek be az ország határain.

A határvédelemért felelős szövetségi rendőrség körkörös védelemre rendezkedett be Németországban, és a labdarúgó Európa-bajnokság idején megerősített ellenőrzéseket vezetett be. Az akció során a schengeni övezetből érkezők is ellenőrzés alá estek, annak ellenére, hogy normális körülmények között szabadon léphetnének be az országba.

A szövetségi belügyminisztérium adatai szerint a június 7. és 27. közötti időszakban több mint 22 ezer rendőr részvételével zajló művelet során 603 körözött bűnözőt fogtak el, 85 olyan személyt tartóztattak fel, akiket politikai vagy vallási indíttatású bűncselekményekkel, például radikális iszlamizmussal hoztak kapcsolatba, 150 feltételezett embercsempészt vettek őrizetbe, megtagadták a belépést közel 100 veszélyes huligánnak, 3261 illegális migránst fordítottak vissza, és 4659 menedékkérőt regisztráltak.

A német hatóságok már korábban is folytattak ellenőrzéseket az Ausztriával, Csehországgal és Lengyelországgal közös határszakaszon, de ezt a gyakorlatot kiterjesztették Franciaország, a Benelux-államok és Dánia felé is a nemzetközi migrációs folyamatok miatt.

Az n-tv.de hírportál érdeklődésére a szövetségi belügyminisztérium sikeresnek ítélte a műveletet, és bejelentették, hogy az Európa-bajnokság után visszaállítják a régi rendszert, ismét a keleti és a déli határszakaszokra összpontosítva, hogy visszaszorítsák az embercsempészetet és az illegális migrációt.

Ezzel párhuzamosan az antiszemitizmus növekedése is aggodalomra ad okot az Európai Unióban. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) felmérése szerint, amelyet a 2023 első felében végeztek, a gázai fegyveres konfliktus őszi kirobbanása tovább rontott a helyzeten. A kutatásban részt vevő 13 EU-tagországban – köztük Németországban – a zsidó közösségek tagjai növekvő antiszemitizmusra hívták fel a figyelmet. A megkérdezettek négy százaléka számolt be antiszemita indíttatású fizikai bántalmazásról, ami jelentős emelkedés a 2018-as két százalékhoz képest. Hatvan százalékuk úgy érezte, hogy kormányuk nem lép fel elég határozottan az antiszemitizmus ellen.

A német hatóságoknak így nem csak a bűnözés és az illegális migráció ellen kell hatékonyan fellépniük, hanem az antiszemitizmus terjedése ellen is, amely különösen fontos a közösségi élet és a kulturális sokszínűség védelme szempontjából.