Terrorriadó! Meg akarták ölni Ferenc pápát

Merénylet gyanúja miatt nyomoz az olasz rendőrség: a szentatya a múlt vasárnap mondott beszédet Triesztben, s minden bizonnyal a kikötővárosban akartak végezni a katolikus egyházfővel.

Egy pisztolyt és lőszereket is találtak az olasz rendőrök abban a bőröndben, amelyet egy férfi hagyott a trieszti vasútállomás kávézójában. A hatóságok úgy vélik, a fegyvert a pápa elleni merénylethez akarhatták használni. Az állomás térfigyelő kameráinak felvételein látható egy férfi, amint egy bőrönddel belép a vasútállomás kávézójába, letette a csomagját egy asztal mellé, majd távozott. A kávézó dolgozói riasztották a rendőröket, akik a táskában néhány ruhadarabot és cipőt is találtak. A körülbelül 1,75 méter magas, tigrismintás pólót viselő férfit egyelőre nem találják.

Azonnal szigorították a biztonsági intézkedéseket Ferenc pápával kapcsolatban, aki tízezer ember előtt celebrált misét Trieszt főterén az olasz katolikusok 50. társadalmi hetén. Ferenc pápa 2013 óta tölti be a legfőbb egyházi méltóságot, és nyíltsága, közvetlensége miatt rendkívül megosztó személyiség, ami rengeteg fenyegetést vonzott és vonz a mai napig, így biztonsága kiemelt feladatnak számít.

A Svájci Gárda a pápa elsődleges testőrsége, egy kis katonai alakulat, amelynek tagjai csak svájci állampolgárok lehetnek, gyakorló római katolikusok. Gyakran már a felmenőik is a pápát szolgálták, és a Szentatyát képviselik vallásos hovatartozásukkal és magatartásukkal. A férfiaknak a "hivatalba lépést" megelőzően muszáj két évet szolgálniuk a svájci hadseregben. Hivatalos nyelvük a német, szabadidejükben pedig sportolnak, még saját focicsapatuk is van.

A 87 éves egyházfő rendkívül aktív, sokat utazik, ezért a védelme is sokkal több feladat ellátását igényli. A Blikk által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint a svájci alakulat tagjai a pápa védelmét egy-egy látogatás során az adott nemzet rendvédelmi szerveivel szoros együttműködésben látják el.

Az olasz hírszerzési szolgálatok is segítséget nyújtanak Vatikán államnak a pápa védelmében. Ferenc pápa széleskörű kapcsolatokat épít, közel megy az emberekhez, mindenkivel beszél, így fennállhat a veszély, hogy támadást indítanak ellene, ezért az olasz szolgálatok széleskörű kapcsolati hálót tartanak fenn a világ számos országában.

Amikor a pápa Magyarországon járt, a biztosítás rendkívül magas szintű volt. Több száz rendőr vett részt a helyszín zárásában, átvizsgálásában és a pápa személyi védelmében. A területeket, ahol a pápát szállító páncélozott jármű, illetve a szentatya megfordult, hermetikusan lezárták, az utcai csatornafedeleket lehegesztették a környéken.

A terrorelhárítók civil ruhás és golyóálló mellényes tagjai vették körbe a pulpitust, a közeli épületek tetején mesterlövészek figyelték a terepet, a mise napján helikopterek pásztázták felülről a tömeg mozgását. A nézők között is rengeteg civil ruhás nyomozó vegyült el, és a pápa közvetlen közelébe kizárólag a saját testőrei, vagyis a Svájci Gárda tagjai juthattak.

A régmúltban több pápa ellen is merényletet követtek el. II. Szixtuszt, akit a békét hozó pápának is neveztek, 258-ban elfogták és lefejezték. VIII. János pápa, aki hadvezérré és a pápai seregek parancsnokává nevezte ki magát, egyik rokona által kalapáccsal agyonverve halt meg. VI. István pápát, aki politikai bűnökkel vádolta elődjét, a nép felháborodása után börtönbe vetették, megfosztották címétől és megfojtották. XII. János pápa erkölcstelenségéről volt híres, és a fennmaradt iratok szerint egy féltékeny férj végzett vele, vagy házasságtörés közben kapott agyvérzést. A legismertebb merénylet 1981-ben történt, amikor Mehmet Ali Ağca többször is rálőtt II. János Pál pápára, aki bár súlyosan megsebesült, életben maradt.