Kína szigorít a shortoláson: jelentős költségnövekedés várható

Kína a tőzsdei stabilitás érdekében a korábbiaknál is szigorúbb intézkedéseket vezetett be a shortolás korlátozására, amelyek jelentősen megemelik az ilyen jellegű ügyletek költségeit - számolt be róla a Bloomberg.

A Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság (CSRC) a short ügyletek fedezeti követelményeit növelte július 22-től kezdődően, ami drágábbá teszi a shortolást. Ezzel egy időben a China Securities Finance, amely az ország legnagyobb részvénykölcsönzője, július 11-től felfüggesztette az értékpapírkölcsönzést a brókercégek számára.

Redmond Wong, a Saxo Capital Markets piaci stratégája szerint ez a lépés további jele annak, hogy a szabályozók aggodalmaskodnak az értékpapír-ágazatot fenyegető kockázatok miatt.

Az új szabályok értelmében a befektetőknek, akik shortolni szeretnének egy értékpapírt, annak teljes értékével megegyező letétet kell elhelyezniük, míg korábban ez az arány legalább 80% volt. Magánalapok esetében ez az arány mostantól 120%-ra emelkedik.

Steven Leung, az UOB Kay Hian Hong Kong ügyvezető igazgatója szerint rövid távon ez a lépés meglévő short pozíciók lezárását fogja eredményezni, de középtávon a részvények teljesítménye továbbra is a gazdasági fundamentumokon és a vállalati nyereségeken fog alapulni.

A CSRC februári bejelentése szerint a shortolás már akkor is jelentősen visszaesett, miután betiltották egyes részvények kölcsönzését, és a rövid ügyletek kiemelkedő összege augusztus óta 64%-kal csökkent.

A CSRC legutóbbi lépései összhangban vannak más szabályozói intézkedésekkel is, mint például a kvantumalapok alapos vizsgálata, amelyeket bejelentettek még februárban.

: Bloomberg