Peking titkos katonai bázisa Tádzsikisztánban

Kína már közel egy évtizede építi titkos katonai bázisát Tádzsikisztánban, egy rendkívül távoli és elzárt területen, ahol rendszeres hadgyakorlatok zajlanak, amelyeket a kínai állami média is közvetít. A létesítmény létezését hivatalosan még nem ismerte el egyik kormány sem, de a műholdfelvételek egyértelműen mutatják az építkezés folytatását, beleértve a bázishoz vezető bekötőutakat is.

Az építkezés 2016-ban kezdődött, amikor Kína biztonsági paktumot írt alá Tádzsikisztánnal, és azóta is igyekszik kiterjeszteni katonai jelenlétét a határain, különösen az indiai Himalájában. Parviz Mollojonov politológus szerint a térségben kialakult hatalmi vákuumot Kína próbálja betölteni, kihasználva a tádzsik kormány aggodalmát az afganisztáni helyzet romlása miatt. Peking lőszert és haditechnikai eszközöket szállít Tádzsikisztánnak, és jó kapcsolatokat ápol Kabullal is, beleértve az afganisztáni iszlamista csoportokkal való kapcsolatépítést.

Kína célja továbbá Hszincsiang régió ujgur muszlim lakosságának korlátozása, hogy gazdasági terjeszkedési terveit Közép-Ázsia és Európa felé folytathassa. Tádzsikisztán számára a Kínával való szorosabb kapcsolat elfogadást is jelent Peking "terrorizmusellenes" politikájához, amely korábban kritikák kereszttüzébe került az úgynevezett átnevelő táborok miatt, ahol többnyire iszlám vallási kisebbséghez tartozókat zártak be.

Kína folyamatosan növeli a jelenlétét a közép-ázsiai régióban, amely politikai és gazdasági szempontokat is képvisel. A térség azonban hagyományosan az orosz biztonsági befolyási övezetbe tartozik, így felmerül a kérdés, hogy Moszkva hogyan fog reagálni Peking katonai terjeszkedésére. Tádzsikisztán igyekszik egyensúlyozni a nagyhatalmi rivalizálás közben, az elnök stabil kapcsolatokra törekszik mind Oroszországgal, mind Kínával. A kínai bázis a tálibok által is felhasznált afganisztáni Wakhan-folyosóra is hatással lehet, amely a keleti nagyhatalom érdekeivel is ellentétes célokat szolgálhat.