Jarosław Kaczyński is aggódik a magyar blokád miatt

Egyre nagyobb aggodalmat vált ki a lengyel kormányból, hogy Magyarország akadályozza az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányokért cserébe járó uniós kifizetéseket, amelyek összege eléri a 2 milliárd eurót.

Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter elmondása szerint az elmúlt év során többször is jelezték a magyar kormánynak, hogy nem helyeslik a kifizetések blokkolását. Az Európai Békekeretből származó összeget az Európai Unió fizetné ki Lengyelországnak, amely a tagállamok közvetlen befizetéseiből tevődik össze, és különböző biztonságpolitikai kiadásokat finanszíroz.

A magyar kormány azonban megakadályozza a békekeretből történő kifizetéseket. Orbán Viktor miniszterelnök először azt követelte, hogy Ukrajna vegye le a terrorizmust támogató országok listájáról az OTP Bankot, ami megtörtént. Ezt követően a magyar kormány azzal érvelt, hogy Ukrajna indoklás nélkül tervezi visszavonni a Richter Gedeon által forgalmazott 14 gyógyszer engedélyét.

A magyar kormány ellenállása már nem csak a Donald Tusk vezette lengyel kormányt zavarja, hanem Jarosław Kaczyński, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökét is. Kaczyński újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy ha a magyarok tényleg blokkolják a kifizetéseket, akkor ezt „nagyon negatív színben kommentálja”, és kritikája Orbánra is vonatkozik.