Menekültügyi eljárások kiszervezése: jogvédők szerint pénzpazarlás

Jogvédő szervezetek szerint aggasztó és pénzpazarló a menekültügyi eljárások EU-n kívülre szervezése, miközben Albániában hamarosan megnyílik az első ilyen tábor. Az Európai Unió tagállamainak egy része támogatja ezt a gyakorlatot, de Magyarország nem áll közöttük. Eközben jelentősen csökkent a nyugat-balkáni útvonalon érkező migránsok száma.

Több mint 80 civil szervezet, köztük az Amnesty International, a Dán Menekültügyi Tanács, a Human Rights Watch és az Oxfam, arra szólította fel az Európai Parlamentet, hogy álljon ki határozottan a menekültügyi eljárások EU-n kívülre szervezése ellen. Az aláírók szerint ez a gyakorlat a nemzetközi védelem alapelveinek lebontására irányul, és ellentétes az uniós és nemzetközi szabályokkal, amelyek szerint a kérelmezőknek joguk van menedékjogot kérni és méltányos elbírálást kapni a szerződésekben részes országokban.

Az Amnesty International migrációs és menekültügyi uniós szószólója, Olivia Sundberg Diez szerint az államok kísérletei, hogy menekültügyi feladataikat más országokra ruházzák át, nem új jelenség. Sundberg Diez hozzátette, hogy az Egyesült Királyság Ruanda-rendszere is jogosan összeomlott, és az uniós tagállamoknak fel kell hagyniuk a "hamis ígérgetésekkel", mivel az ilyen próbálkozások jogsértésekkel, önkényes fogva tartással és a jogi biztosítékok hiányával járnak.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen, az innovatív ötletek figyelemre méltónak tartásáról írt, miközben 15 tagállam felszólította a Bizottságot, hogy vizsgálja meg a menedékjog iránti kérelmek külső feldolgozásának lehetőségeit. Érdekesség, hogy Magyarország, amelynek miniszterelnöke, Orbán Viktor, korábban támogatta ezt a modellt, nem írta alá a levelet.

Az Egyesült Királyságban a menedékkérők Ruandába toloncolásáról szóló tervet a Munkáspárt győzelme után véglegesen eltörölték. Az új brit miniszeltelnök, Keir Strarmer, első határozatában kimondta, hogy a terv "kimúlt és el is temették".

Olaszország Albániában nyit migránstáborokat augusztus elsejétől, amelyek célja a bevándorlók azonosítása és az illegális migránsok kiutasítása. A létesítményeket az olasz állam működteti, és az új európai migrációs törvény is hasonló eljárást követ, azzal a különbséggel, hogy az EU területén létesítik ezeket a táborokat.

A Frontex adatai szerint az illegális határátlépések száma 2024 első felében egyharmadával csökkent, a nyugat-balkáni útvonalon pedig 72 százalékkal kevesebb bevándorló érkezett az előző év azonos időszakához képest.