Müller Cecíliáék döntést hoztak egy népszerű idegcsillapító gyógyszerről és a hőségriadó meghosszabbításáról

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) feloldotta a 0,25 mg-os Frontin tabletták egyes gyártási tételeinek forgalmazási felfüggesztését és alkalmazási tilalmát, miközben az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a jövő hét második feléig, július 18. éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére.

A Frontin 0,25 mg tabletta (OGYI-T-05967) néhány tételének forgalmazását korábban minőségi hiba gyanúja miatt függesztették fel. Az NNGYK a gyógyszer követő stabilitás vizsgálata során talált eltéréseket vizsgálta, amelyek a 12. havi időpontnál, 25°C/60% RH körülmények között mutattak ki egy szennyeződés tekintetében nem megfelelő eredményt.

A hatóság azonban a kivizsgálás során megállapította, hogy a gyógyszer jelen eljárással érintett gyártási tételei esetében minőségi hiba nem áll fenn, így betegbiztonsági kockázatot sem jelentenek.

Az érintett gyártási számú tételek széles körűek, többek között a H88A0823, H89A0823, H42A0123, és továbbiak, egészen a H87A0823 számú tételig terjednek.

A hőségriasztás meghosszabbítását a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelték el. A legmagasabb fokozatú hőségriasztást július 7. éjféltől rendelte el először az országos tisztifőorvos. Csütörtökön már délben megdőlt a napi melegrekord, és szombaton akár 41 fok is lehet az ország néhány pontján.

Felhívták a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Fontos a folyamatos folyadékpótlás, és aki teheti, a déli órákban ne tartózkodjon a tűző napon.

Külön hangsúlyozták, hogy a hűtést igénylő élelmiszerek minél kevesebb ideig legyenek kitéve a melegnek. A magas hőmérséklet hatására a szalmonella és más, az élelmiszer romlását okozó mikroorganizmusok elszaporodhatnak az élelmiszerekben, és megbetegedést okozhatnak.

A nyers húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek biztonságos szállításához érdemes hűtőtáskát használni. Ha az élelmiszeren bármilyen érzékszervi elváltozás tapasztalható, akkor azt nem szabad elfogyasztani.

A tájékoztatóban kitértek a légkondicionáló helyes használatára is. Az ízületek védelme érdekében a készüléket szakaszosan érdemes használni, és a beállított hőmérsékletet ne legyen 27 foknál hűvösebb. Azt javasolják, hogy érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tartózkodni, a katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

A hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak a hőségriasztás időtartamáról és fokozatáról.

A rendőrök bejelentették, hogy idén is be fogják törni azoknak a lezárt autóknak az ablakát, amiben gyereket vagy kutyát látnak. A Duna Menti Regionális Vízmű arra kéri több településén élő ügyfeleit, hogy mivel eső nem nagyon lesz, de meleg igen, ne most mossanak autót vagy töltsék meg a medencéket.

Arról, hogy hogyan tudunk még ilyen melegben is produktívak maradni, itt írtunk bővebben.