A csecsemők kreativitása és nyelvtanulási képessége

Az egyéves babák képesek új szavakat megtanulni és azokat már ismert fogalmakkal összekapcsolni, amit egy Budapesten végzett kutatás során fedeztek fel a Közép-európai Egyetem (CEU) és a Birminghami Egyetem kutatói.

A PNAS folyóiratban publikált tanulmány szerint a babák sokkal korábban képesek fogalmakat összekapcsolni, mint ahogy azt beszédük alapján gondolnánk. Dr. Barbara Pomiechowska, a CEU posztdoktori kutatója szerint a nyelvtanulás kezdetéig kell visszamennünk, ha meg akarjuk érteni az emberi kreativitás kialakulását.

A kísérlet során 60, körülbelül 12 hónapos csecsemő vett részt, akik mesterségesen kreált szavakat tanultak meg, amelyek kis mennyiségeket jelöltek, mint például egyet és kettőt. A "mize" szó egyet, míg a "pádu" kettőt jelentett. A babáknak ezeket a szavakat már ismert tárgyak nevével együtt kellett használniuk, például egy képen látható "pádu kacsa" azonosításában. Mivel a babák még nem tudtak beszélni, a kutatók a szemmozgásukat követték nyomon, így állapították meg, hogy a gyerekek értik-e az új szókapcsolatokat.

A vizsgálatból kiderült, hogy az egyévesek rövid időn belül képesek a szavakat megtanulni és ismert szavakkal kombinálni, így új, összetett kifejezéseket értelmezni. Dr. Kovács Ágnes, a CEU Kognitív tudmányok tanszékének docense szerint ez a képesség nemcsak a nyelvi kifejezések értelmezésében segíti a babákat, hanem a tárgyi és társas környezetükről való tanulásban is. Hozzátette, hogy a felnőttek számára ez a képesség lehetővé teszi, hogy túllépjenek minden korábban megszületett gondolaton, ezzel korlátlan lehetőségeket nyitva meg az emberi elme számára.