A demokraták hadat üzentek a legfőbb bírói testületnek: megbuktatnák a konzervatív tagokat

Alexandria Ocasio-Cortez, a Demokrata Párt progresszív szárnyának képviselője bejelentette, hogy alkotmányos felelősségre vonási eljárást indítana a Legfelsőbb Bíróság két konzervatív tagja, Clarence Thomas és Samuel Alito ellen.

A Hill szerint Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) szerdán kezdeményezte Clarence Thomas és Samuel Alito legfelsőbb bírák ellen az alkotmányos vádeljárást. A vádak szerint a bírák nem zárkóztak ki olyan ügyekből, amelyekben részrehajlással vádolhatók, és nem tették közzé, hogy több millió dollár értékű ajándékokat fogadtak el.

AOC a vádemelési cikkekről szóló sajtóközleményében kifejtette, hogy a Legfelsőbb Bíróság korrupciós krízise alkotmányos válsággá fajult, amely veszélyezteti az amerikai demokráciát.

Ocasio-Cortez szerint Thomas és Alito bírák nem hajlandóak visszalépni olyan ügyekből, amelyekben dokumentált pénzügyi és személyes összefonódásaik vannak, ami súlyos fenyegetést jelent az amerikai jogállamiságra. Emellett a képviselő felelősségre vonná őket azért is, mert elmulasztották bizonyos jövedelmek, ajándékok és költségtérítések közzétételét.

A javaslat azonban valószínűleg nem fog átmenni a republikánus többségű képviselőházban. Ocasio-Cortez a lépést már korábban is kilátásba helyezte, miután a Legfelsőbb Bíróság konzervatív többsége Donald Trump volt elnök ügyében úgy döntött, hogy az amerikai elnök nagyrészt immunitást élvez a hivatali körben végrehajtott cselekedetei alól.

A New York Times szerkesztősége éles hangvételű írásban jelentette ki, hogy Trump "veszélyes" az Egyesült Államokra nézve, és alkalmatlan az elnökségre. Az írásban Trumpot a politikai hatalomvágy hajtja, és az alkotmány, a jogállamiság, valamint az amerikai nép iránti tisztelet teljes hiányáról tett tanúbizonyságot. A Times nem csak Trumpot, hanem a Republikánus Pártot is elítélte, amely egy héttel a jelölőgyűlésük előtt egy olyan ember érdekeit szolgálja, aki bizonyíthatóan alkalmatlanabb az elnöki tisztségre, mint bárki más a köztársaság történetében.

Az újság korábban Joe Biden elnöknek is javasolta, hogy lépjen vissza a demokrata jelöltségtől, és arra szólította fel az amerikaiakat, hogy Trump ellenében éljenek a választójogukkal, attól függetlenül, hogy végül ki fog vele szembenézni. A New York Times egy frissebb cikkében továbbra is Trump alkalmatlanságát hangsúlyozza, kiemelve, hogy a köztársaság történetében senki más nem volt ilyen mértékben alkalmatlan az elnöki tisztségre. A lap szerint Trump értékei, temperamentuma, eszméi és nyelvezete közvetlenül ellentétesek azzal, ami az Egyesült Államokat naggyá tette.

A Times emellett arra is rámutat, hogy a 78 éves Trump által jelentett veszélyre és a kognitív alkalmasságával kapcsolatos kérdésekre összpontosít, megemlítve, hogy május végén 34 vádpontban találták bűnösnek többek között üzleti iratok meghamisítása, kampányfinanszírozási szabályok megsértése, választás befolyásolása és adócsalás miatt. A 2020-as választások utáni zavargásokhoz kapcsolódóan kilenc haláleset, mintegy 1300 letartóztatás és több száz ítélet köthető, és Trumpot másodszor is vád alá helyezték felbujtás miatt, de a republikánus szenátorok felmentették.

A lap szerint miközben a demokraták jogosan folytatnak saját vitát arról, hogy Biden-e a megfelelő demokrata jelölt, de e vita fontossága azon jogos aggodalmakra vezethető vissza, hogy Trump úr veszélyt jelenthet az országra, annak erejére, biztonságára és nemzeti karakterére - és hogy egy meggyőző demokrata alternatíva az egyetlen, ami megakadályozhatja a hatalomba való visszatérését”.