Az Egyesült Államok újra fegyvert szállít Izraelnek

Az Egyesült Államok elindította a korábban blokkolt nagyobb fegyverszállítmányokat Izrael felé, beleértve azokat a 500 fontos bombákat is, amelyeket korábban túl veszélyesnek ítéltek a gázai területek sűrű lakossága miatt.

Az amerikai kormányzat szerdai jelentése szerint a Biden-kormányzat által korábban felfüggesztett fegyverszállítmányok újraindítása a következő hetekben várható, ezzel véget érhet a két hónapos szünet. Az 500 fontos bombák már úton vannak, azonban a nehezebb, 2000 fontos bombák továbbra is blokkolva maradnak. Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hangsúlyozta, hogy a 2000 fontos bombák végső felhasználásával kapcsolatos aggodalmak miatt ezeket a szállítmányokat továbbra is szüneteltetik, különösen az izraeli rafahi offenzívája előtt.

A katonai támogatás kérdése május óta feszültség forrása volt Amerika és Izrael között. Joe Biden elnöke és kormánya aggályosnak tartotta a sűrűn lakott gázai területeken a nagyobb bombák lehetséges hatását, ezért blokkolták egyes lőszerek átadását. Ennek ellenére az Egyesült Államok továbbra is nyújtott segítséget Izraelnek, beleértve a kisebb lőszereket és a légvédelmi rendszereket.

Intenzív tárgyalásokat követően újraindulnak a szállítmányok

Az izraeli védelmi minisztérium vezetésével folytatott intenzív tárgyalások és diplomáciai erőfeszítések eredményeként kerülhet sor a fegyverszállítmányok újraindítására. Joav Gallant izraeli védelmi miniszter a múlt hónapban találkozott a Biden-kormányzat magas rangú vezetőivel, miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilvánosan vádolta meg az Egyesült Államokat a lőszerek és fegyverek szándékos visszatartásával. Gallant nem volt hajlandó megvitatni a megbeszélések részleteit vagy a kormányfő vádjait, de hangsúlyozta a kapcsolatok és az őszinte beszédmód fontosságát. „Minden létező akadályt zárt ajtók mögött vitatunk meg. Úgy gondolom, hogy ez a barátok és szövetségesek közötti munka módja” – mondta Gallant.