A forint erősödése várható az év második felében

Az ING Bank elemzői szerint a magyar deviza erősödésére számíthatunk az év második felében, a jelenlegi 394 körüli euró-forint árfolyam egy hónap múlva 390-re csökkenhet.

Az ING Bank friss előrejelzése szerint a forint árfolyama az év második felében fokozatosan erősödhet, és év végére akár 385-ig is elérheti az euróval szembeni értékét. Júliusban a forint nem mutatott jelentős erősödést, részben a kormányzati intézkedések hatására, amelyek 400 milliárd forintos kiigazítást jelentettek a banki, energetikai és kiskereskedelmi szektorokban, és ezek az inflációs folyamatokban is megjelenhetnek.

A kormányzat döntése, hogy egyes állami beruházásokat leállít vagy későbbre ütemez, pozitívan hathat a költségvetés egyenlegére és a forint árfolyamára is. A monetáris politika irányával kapcsolatban az ING Bank azt várja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy ideig nem fog kamatot csökkenteni, ami a pénzpiacok növekvő volatilitása és az inflációs trendek lehetséges fordulata miatt van.

Ha az MNB valóban tartózkodik a kamatcsökkentéstől, akkor ez erősítheti a forintot az év hátralévő részében. A forint további sorsa a csütörtöki amerikai inflációs adatok közzététele után is izgalmas lehet, amelyek további csökkenést jelezhetnek az előző havi 3,3 százalékos szintről 3,1 százalékra, és ez hatással lehet a dollár árfolyamára is.

Varga Mihály pénzügyminiszter optimista nyilatkozata szerint a költségvetési helyzet év végére kedvezőbb lehet, mint a 4,5 százalékos hiány, ami pozitív hatással lehet a forint árfolyamára. A délutáni adatok közzététele előtt a forint piacán enyhe erősödés várható.