English or Spanish? Új lendületet kapott a 2024-es év egyik legnagyobb mémje

A TikTokon és az Instagramon terjedő English or Spanish? mém újra népszerű lett, miután a németországi foci-Európa-bajnokság elődöntőjében a spanyolok és az angolok is győztek, így angol–spanyol döntőt rendeznek vasárnap.

Az English or Spanish? mém egy Alfonso Pinpon nevű TikTok-felhasználó által indított vicc, aki videókon kérdezte meg embereket plázákban, hogy angolul vagy spanyolul beszélnek-e. A választ követően Pinpon gyorsan mondta az adott nyelven, hogy „Aki először megmozdul, az meleg.”, mire a megkérdezettek többsége lefagyott, próbálva nem moccanni. A mém az idők során egyszerűsödött, és a legújabb videókon már csak az „English or Spanish?” kérdés hangzik el, mire a szereplők tudván, mi következik, azonnal lefagynak. A mémnek készült már kínai, japán, francia verzió is, és több ezerféle más feldolgozásban is megjelent, például hullámvasúton, víz alatt és a levegőben.

A mém kapcsán felmerült a homofóbia vádja is, mivel a homoszexualitást negatív fényben tünteti fel. Ennek ellenére léteznek olyan verziók is, ahol a szereplők büszkén mozognak a kérdés hallatán. A mém eredetileg a heteroszexuális férfiakon viccelődött, akik mindenáron el akarták kerülni, hogy melegnek nézzék őket, még a legabszurdabb helyzetekben is. Túljátszott verziók is születtek, például amikor egy táskatolvajt állítanak meg az „English or Spanish?” kérdéssel, vagy amikor valaki a Tesláját próbálja kinyitni, és a kérdésre lefagyva hagyja, hogy elvigyék az autóját.

A mém július elején kezdett kifulladni, de új életre kelt, amikor valaki azzal a szabállyal állt elő, hogy a mém miatt mozdulatlanul kell nézni az angol–spanyol focimeccseket. A németországi foci-Európa-bajnokság elődöntőjében a spanyolok kiejtették a franciákat, az angolok pedig a hollandokat, így vasárnap angol–spanyol döntőt rendeznek.