Amerikaiak többsége Joe Biden visszalépését szeretné, puccsot sejt a stábja

Az ABC News és a Washington Post által megrendelt közvélemény-kutatás eredményei szerint az amerikaiak többsége, beleértve Joe Biden támogatóinak jelentős részét is, úgy véli, hogy az elnöknek nem kellene újra indulnia a következő választáson.

Az Ipsos kutatása alapján Donald Trump és Joe Biden egyaránt 46-46%-os támogatottságot élvez a regisztrált szavazók körében. Az amerikaiak 67%-a szerint Bidennek vissza kellene lépnie a versenytől, és 85% úgy véli, túl öreg egy második ciklushoz, ami magasabb arányt jelent az előző évekhez képest. Trump esetében a legutóbbi adatok szerint 44% gondolja így, ami jelentős csökkenés a korábbi 60%-hoz képest.

A demokrata jelölttel kapcsolatos vélemények még azok körében is kritikusak, akik idén Bidenre terveznek szavazni: 81%-uk szerint túl idős egy újabb négy évhez, és 54%-uk szerint nem kellene folytatnia a versenyt. A társadalmi csoportok között eltérések vannak: a feketék körében a legalacsonyabb, 49% szerint kellene visszalépnie, az 50 évnél idősebb afroamerikaiak körében pedig csak 32% gondolja ezt. A republikánus szavazók közül csupán 16% vélekedik úgy, hogy Trumpnak kellene visszalépnie.

Joe Biden amerikai elnök stábja azt gondolja, hogy az államfő elnökjelölti visszalépéséről szóló híresztelések mögött Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi vezetője állhat. A Demokrata Pártban többen pánikolni kezdtek, hogy a jelenlegi elnökkel el fogják veszíteni a választást novemberben, miután Biden katasztrofálisan szerepelt Donald Trump ellen az elnökjelölti vitán.

Amennyiben Kamala Harris lépne Biden helyére, ő 49%-ot szerezne meg Trump 47%-ával szemben, ami jobb eredmény, mint Bidené, de statisztikailag nem jelentős különbség. Harris a nők és a spanyolajkúak körében jobban teljesítene Trump ellen.

A válaszadók 29%-a Kamala Harrist, 7%-a Gavin Newsomot, 4%-a Michelle Obamát, 3-3%-a Pete Buttigieg-et és Gretchen Whitmert, valamint 2%-a Robert F. Kennedy Jr.-t tartaná megfelelő B tervnek Biden helyett. A megkérdezettek 46%-a nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

Az említett közvélemény-kutatást 2024. július 5-9. között végezték, és a hibahatára 2 százalékpont. Joe Biden eddig minden alkalommal határozottan tagadta, hogy visszalépne a jelöltségtől, pedig már a lehetséges utódjáról is szinte állandóak a hírek. A leggyakrabban Kamala Harris, amerikai alelnök neve merül fel.