Alec Baldwin pere a Rust operatőrének halála miatt

Elkezdődött Alec Baldwin amerikai színész pere Új-Mexikóban, ahol gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják a 2021-es Rust című film forgatásán történt tragikus esemény kapcsán.

Az AP hírügynökség szerint az ügyészség álláspontja az, hogy Alec Baldwin nem tartotta be a biztonsági előírásokat, és felelőtlenül bánt a fegyverrel a forgatáson. Emiatt a fegyver elsült a kezében, ami következtében Halyna Hutchins operatőr életét vesztette, akit hiába szállítottak kórházba, nem sokkal később elhunyt. Baldwin ügyvédje, Alex Spiro azonban azt állítja, hogy a színész csupán a munkáját végezte, és a baleset véletlenül történt.

Erlinda Ocampo Johnson különleges ügyész szerint Baldwin a forgatáson a „rendelkezésre álló lehető legnagyobb fegyvert” kérte, és a fegyverkezelési tréning során felelőtlenül viselkedett. A szerdai tárgyaláson bemutatott testkamerás felvételen Nicholas LaFleur rendőrtiszt próbálja újraéleszteni az eszméletlen operatőrt, miközben figyelmezteti Baldwint, hogy ne beszéljen a baleset szemtanúival.

A per csütörtöki napján Marissa Poppell, a Santa Fe-i seriffhivatal helyszínelője a gyilkos fegyvert és a kilőtt töltényt mutatta be az esküdtszéknek. Poppell elmondta, hogy a baleset helyszínére érkezésekor már tudta, a lövés után valaki hozzáért a fegyverhez, és hogy Jensen Ackles színész pisztolytáskájában is éles töltényt találtak.

Alec Baldwin ügyvédje szerint a színésznek a karakteréhez híven kellett a fegyvert forgatnia, beleértve a ravaszhúzást is. Spiro azt is hozzátette, hogy még ha a színész szándékosan sütötte volna el a fegyvert, akkor sem beszélhetnénk gondatlanságból elkövetett emberölésről. A balesetet tragédiaként említette, amely során egy "csodálatos ember" vesztette életét. Az ügyvéd szerint a felelősség Hannah Gutierrez-Reed fegyverkezelőt és a rendezőasszisztenst terheli, akik a színésznek azt mondták, hogy a fegyver biztonságos.

A vádakat többször is visszavonták és újra elővették, mire a tárgyalóteremig eljutott az ügy. A baleset után Baldwin sokkos állapotban volt, és azt kérdezgette, hogy ki adta neki az eszközt, miközben azt ismételgette, hogy soha életében nem adtak éles fegyvert a kezébe. A helyi seriff jelentéséből kiderült, hogy a fegyverben éles lőszer volt, és Dave Halls segédrendező adta Baldwin kezébe a fegyvert, aki találomra felkapva a többi lőfegyver közül, azt biztonságosnak ítélte.

A perek sorozata 2021 novemberében indult meg, és azóta több pert is indítottak az ügy kapcsán. Az FBI és az orvosszakértők vizsgálatai megállapították, hogy a lőfegyver magától nem sülhetett el, így minden bizonnyal Alec Baldwin húzta meg a ravaszt. Baldwin 2022 novemberében ő is pert indított, amiben többek között a fegyvermestert, a rendezőasszisztenst, a kellékest és a fegyverbeszerzőt nevezte meg felelősként.

2023 januárjában megtörtént a vádemelés Alec Baldwin ellen, aki kétrendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnösnek találtatott. A vádirat szerint a színész több biztonsági szabályt is megszegett, a fegyver elsütésével pedig bűncselekményt követett el Új-Mexikó állam törvényei szerint. A rendezőasszisztens, David Halls beleegyezett, hogy bűnösnek vallja magát halálos fegyver gondatlan használatának vádjában, és hat hónap felügyelet nélküli próbaidőt kapott.

A Rust forgatása 2023-ban Montanában folytatódott, és 2023 májusában befejeződött. Az ügyészség 2023 októberében új bizonyítékokra bukkant, amelyek egyértelműen a színész bűnösségét támasztják alá, és 2024 januárjában új vádiratot nyújtottak be. Baldwin tárgyalása 2024 júliusában elindult, és több mint egy hétig tartott, mielőtt döntés születne.

(Borítókép: Alec Baldwin megérkezik a bíróságra Santa Fe-ben 2024. július 11-én.
Fotó: Ramsay de Give / Getty Images)