A lengyel szélsőjobbosok megosztottsága és a Fidesz új EP-frakciója

A lengyel szélsőjobboldali Konföderáció párt képviselői nem tudtak egységes döntést hozni arról, hogy melyik európai parlamenti frakcióhoz csatlakozzanak, ezért a párt képviselői két csoportra szakadtak. Az Euractiv szerint egy részük a Szuverén Nemzetek Európája frakcióhoz csatlakozik, míg a többiek a Fideszhez csatlakozva a Patrióták Európáért csoport tagjai lesznek.

A Konföderáció, amely az ultrakonzervatív erők tömörülése, a 2019-es európai választásokon még nem érte el a bejutási küszöböt, de 2024-ben jelentős, 12,08 százalékos szavazataránnyal a harmadik helyre került, ami hat mandátumot jelentett számukra. A német AfD meghívására hárman csatlakoztak a Szuverén Nemzetek Európája frakcióhoz, ketten pedig a Fidesz által is választott Patrióták Európáért csoportjához, míg a hatodik képviselő egyelőre semmilyen frakcióhoz nem csatlakozott.

A Patrióták Európáért frakció megalakulását a héten hozták nyilvánosságra. Ez az Európai Parlament harmadik legnagyobb csoportja, amely 12 országból és 84 képviselőből áll, és többek között olyan pártokat foglal magában, mint az osztrák FPÖ, a cseh ANO, a spanyol VOX, az olasz Liga és a belga Flamand Érdek. A Fidesz képviselői így több mint három év után ismét frakcióhoz csatlakozhatnak, miután 2021 márciusában kiléptek az Európai Néppárt frakciójából.