Darazsak irtása: Komoly következményekkel járhat

A darazsak irtása nemcsak környezeti szempontból kérdéses, hanályos törvények is szabályozzák. Különösen fontos tudni, hogy több darázsfaj védett Magyarországon, és az irtásuk súlyos büntetésekkel járhat, akár börtönbüntetést is maga után vonhat.

A Hello Vidék cikke szerint a darazsak között vannak védett, ártalmatlan, de agresszív fajok is. Különösen a védett darázsfajok esetében kell óvatosnak lennünk, mivel az irtásukért akár több éves börtönbüntetésre is számíthatunk. Az óriás tőrösdarázs például védett, és természetvédelmi értéke eléri az 50 000 forintot.

A védett darázsfajok közé tartozik a pompás útonállódarázs, az óriás-tőrösdarázs, a pompás fémdarázs, a szöcskeölő darázs és a nagy smaragdfémdarázs is. Ezeket a fajokat nehéz felismerni, ezért érdemes szakember segítségét kérni az azonosításukhoz. Ha mégis ártunk nekik, az 5000 és 50 ezer forint közötti büntetést vonhat maga után, de egy teljes fészek elpusztítása akár börtönbüntetéssel is járhat.

Nem minden darázsfaj veszélyes az emberre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatása szerint a termetes tőrösdarazsak, amelyek májusban jelentek meg jelentős számban, teljesen ártalmatlanok az emberekre és állatokra nézve, ráadásul hasznosak is, mivel segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot.

Azonban vannak agresszív darázsfajok is, mint például a fekete-sárga mintázatú társas darazsak, amelyek gyakran a házak körül bukkanhatnak fel.