Felfüggesztett börtönbüntetés egy zalai orvosnak, aki pénzért látta el a magánbetegeit a kórházban

Jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a zalai orvos, aki a magánpraxisában kezelt betegeit a kórházban is ellátta pénzért. A Pécsi Ítélőtábla döntése értelmében az osztályvezető főorvos szülész-nőgyógyász a magánrendelés és a kórházi munka közötti határokat nem tartotta tiszteletben, és többek között ultrahangos vizsgálatokért külön díjazást kért a betegeitől.

Az ítélet részletei szerint az orvos asszisztense is részt vett az ügyletek lebonyolításában, segítve ezzel a pénzek átvételét. A vádirat szerint összesen 37 esetben történt ilyen jellegű visszaélés, amely során az orvos 1,4 millió forintot keresett.

Az esetek között volt, aki többször is fizetett az orvosnak, és egy nő esetében 80 ezer forintot adott át szülés utáni ellátásért. A másodfokon eljáró bíróság az orvosra ötmillió forintos bírságot is kiszabott, és öt évre eltiltotta őt a szakmai tevékenység gyakorlásától. A Zalaegerszegi Törvényszék az orvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása miatt mondta ki bűnösnek, és halmazati büntetésül tízmillió forint pénzbüntetést szabott ki, de a Pécsi Ítélőtábla ezt az összeget ötmillió forintra csökkentette.

Az asszisztensét bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása miatt ítélték el, ezért őt halmazati büntetésül egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A Pécsi Ítélőtábla a vádlottak cselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette, továbbá az orvos pénzbüntetésének összegét ötmillió forintra csökkentette, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.