Az újraszámolás második felvonása: zökkenők a Várban

„Ne haragudjon, nem én döntöttem el ezt a hülyeséget, hogy újra kell számolni a szavazatokat, hanem az Alkotmánybíróság!” – hangzott el a Várban, ahol kaotikus körülmények között zajlott az újraszámolás.

Kedd délután nyolc kerületben kezdődött meg a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása. A Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Grundtner András nevére leadott szavazatokat sajtónyilvánosan, nemzetközi megfigyelők és a jelöltek delegáltjainak jelenlétében számolták újra. Négy kerületben – az V., VI., VII. és I. kerületekben – jártunk, hogy szemügyre vegyük az újraszámolás menetét. Az első három kerületben gördülékenyen haladt a folyamat, azonban az I. kerületben már a kezdetekkor feszült volt a hangulat. A szavazólapokat tartalmazó dobozokat a polgármesteri hivatal pincéjéből kellett felhozni, ami összetűzést váltott ki a megfigyelők és az NVB fideszes tagja, Sárhegyi Zoltán között. A megfigyelő szerint a dobozokat központi helyen kellett volna elhelyezni, de végül külön-külön kerültek az asztalokra. Sárhegyi Zoltán engedélyezte a dobozok fényképezését és jegyzőkönyvbe vételét, ha szabálytalanságokat észlelnek.

A feszültség tovább nőtt, amikor a Karácsony által delegált megfigyelő jegyzőkönyveztetett néhány szabálytalanságot, például egy dobozon hiányzott az aláírás és a pecsét. Sárhegyi Zoltán hangosan reagált a megfigyelő észrevételeire, hangsúlyozva, hogy ő határozza meg a számolás kezdetét. Végül 13:50-kor Sárhegyi Zoltán engedélyezte a dobozok felbontását. Az újraszámolás során hamarosan problémás szavazólapokra bukkantak: egy tévesen Karácsony Gergelyre értékelt szavazat valójában Vitézy Dávidra vonatkozott, és egy korábban érvényesnek ítélt Vitézy-szavazatot érvénytelennek minősítettek.

A Belvárosban, az V. kerületben, a helyzet sokkal nyugodtabb volt. Itt a dolgozók jelentették, hogy zökkenőmentesen halad az újraszámolás, és csak egy érvénytelen szavazatot találtak. Jámbor András országgyűlési képviselő, aki Karácsony által delegált megfigyelőként volt jelen, csak egy-két esetben észlelt eltéréseket.

A VI. kerületben a Nemzeti Választási Iroda munkatársa számolt be a problémamentes újraszámolásról. Itt nem találtak érvénytelen szavazatokat, csupán néhány esetben került szavazólap rossz helyre. Az eltérések mindhárom jelöltet érintették, és a hibákat pirossal jelölték a szavazólapokon, majd áthelyezték őket a megfelelő kupacba.

Végül az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalban is zökkenőmentesen zajlott az újraszámolás. Tóth János jegyző szerint nem találtak jelentős számú anomáliát, és csak egy sérült dobozt kellett jegyzőkönyvezni. A munka befejeztével Sasvári Róbert, az NVB elnöke is megköszönte a dolgozóknak a munkájukat.