A háborúpártiság címkéje és a független sajtó vegzálása

Rohamtempóban készül a jogszabály, amely a független sajtó vegzálására lehet alkalmas, a "háborús propagandát" megállítandó, és a kormány álláspontjától eltérő véleményeket háborúpártiságként bélyegezheti meg. A címkézés elleni védekezés nehézkes lehet, és a jogszabályok végrehajtása során a papír sok mindent elbírhat.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón beszélt arról, hogy az igazságügyi miniszternek szeptemberig kellene meghatároznia, mi számít "háborús propagandának", ki állapítja meg ezt, és hogyan utalhatja vissza az állam a támogatásokat. Azonban a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a jogszabálymódosítást már július 31-ig kell elkészíteni.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elemzése szerint a kormány "békepárti" álláspontján kívül két önálló narratíva létezik: a nyugati háborúpárti és az orosz "legitimációs". Az előbbi eszkalációpárti, és próbálja a közvéleményt a háborút támogató irányba terelni, míg az utóbbi kisebb elérésű médiatermékekben jelenik meg.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint, ha valakire hivatalosan rásütik a háborúpártiságot, azt nehéz lesz a bíróságon megtámadni. A háborúpártiság véleményként kezelendő, és ha államhatalmi szerv hivatalosan tesz ilyen megállapítást, nincs jogorvoslat ellene.

A jogszabályok gyakorlati kivitelezése még kérdéses, de elképzelhető, hogy az adóhatóság vagy a NAV lép fel azokkal a szervezetekkel szemben, amelyekre rámondják, hogy háborús propagandát szolgáló támogatást fogadtak el. A források ellenőrzése is problémát jelenthet, különösen az EU területén székhellyel rendelkező szervezetek esetében.

Ligeti szerint a kormány akciója a norvégokat is célozhatja, és a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) kivonulásával más szervezetek, mint a German Marshall Fund támogatása válik egyre fontosabbá. Az érintett médiumok az Európai Unió Bíróságához és a strasbourgi emberi jogi bírósághoz is fordulhatnak, de ez éveket vehet igénybe.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal már eljárást indított a Transparency International Magyarország és az Átlátszó ellen is, külföldi támogatás felhasználásával választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység vádjával. Mindkét szervezet cáfolta, hogy politikai kampánytevékenységet végezne.