„Kilenc évnyi terror után szakadt el nála a cérna” - Az angyalföldi lépcsőházban gyilkoló 70 éves taxis élettársa a szomszédháborúról

Régóta húzódó szomszédháború ért véget tragikus módon kedden délután egy XIII. kerületi társasházban, ahol egy 70 éves taxisofőr, Sz. László konyhakéssel végzett a három emelettel fölötte lakó Z. Lászlóval.

A gyilkosság előzménye egy bagatell beszólás volt, amelyet a későbbi áldozat intézett a támadó felé, amiért nem csukták be az ajtót, mondván, hogy bűz szivárog ki a lakásból. A gyilkos élettársa, Seres Krisztina szerint a támadás napján a férfi kora délután érkezett haza, néhány sört ivott, majd kártyázni kezdtek. Az ablakok és az ajtó résnyire nyitva voltak, amikor a szomszéd férfi trágár módon kiabálni kezdett. Krisztina közbelépett, és szétválasztotta őket, de érezte, hogy a konfliktusnak még nincs vége. A későbbi áldozat nem hagyta abba a szitkozódást, és amikor Krisztina éppen felöltözni ment, a szomszéd vérző nyakkal ült az ajtajuk előtt, mondván: „Most öltél meg”. A gyilkosság pillanatát azonban Krisztina nem látta. A rendőrséget két perccel később hívta, de a sérült férfi a helyszínen meghalt, annak ellenére, hogy gyorsan kiérkeztek a mentők és a rendőrök. Sz. Lászlót az épület előtt fogták el, és a gyilkos élettársa már nem tudta számon kérni tettéért.

Krisztina elmondása szerint a gyilkosnak elképesztő birkatürelme volt, de a kilenc évnyi folyamatos beszólások és terror után elszakadt nála a cérna. A meggyilkolt férfi az utolsó erejével még lekúszott az első emeletről a magasföldszintig, a vért pedig a gyilkos párja takarította fel. A gyilkos élettársa szerint a konfliktus már régóta húzódott, és a férfi a sokadik beszólás után már a bejárat mellé készítette a kést, amivel később leszúrta szomszédját.

A gyilkos és Krisztina harminc éve ismerték egymást, de csak három hónapja éltek együtt az albérletükben. Sz. László korábban hentes volt, és a konyhájukban rengeteg kést tároltak, így nem volt nehéz dolga, csak le kellett kapnia egyet a falról. Krisztina azt mondta, hogy borzasztóan megviselte az egész esemény, de a végletekig mellette áll.

A 56 éves áldozat a negyedik emeleten élt egyedül a Palika nevű kiskutyájával. Az ajtaján látható rendőrségi helyszínelés nyomai egy korábbi betörés miatt voltak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság emberölés gyanúja miatt indított nyomozást.