Tiborczéké lehet a kecskeméti konzervgyár

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezési eljárásában tisztázódott, hogy az Agrár-Finance Kft. egyedüli és közvetlen irányítást szerezhet a Kecskeméti Konzervgyártó Kft. felett, amely Tiborcz István érdekeltségébe tartozik.

Az Agrár-Finance Kft. mögött a Főnix Magántőkealap áll, amit a Gránit Alapkezelő kezel, és ez a Gránit Bankon keresztül kapcsolódik Tiborcz Istvánhoz. A kecskeméti konzervgyár jelentős árbevétellel rendelkezik, tavaly több mint 20 milliárd forintot termelt, ezzel a Bonduelle és a Globus mögött a harmadik legnagyobb hazai konzervgyártóvá vált. Termékeik döntő részét, több mint 90 százalékát külföldön értékesítik, főként kukoricát, babot és borsót.

Az ágazati szakértők szerint manapság konzervgyárat leginkább akkor érdemes megvásárolni, ha uniós források állnak rendelkezésre a fejlesztésre, vagy ha az állam vállalja a támogatást nemzetgazdasági szempontból. Az elmúlt időszakban több konzervgyár is bezárt, mivel a fogyasztói preferenciák eltolódtak a gyorsfagyasztott termékek felé, mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten.

A Kecskeméti Konzervgyártó Kft. ingatlana kiemelkedően értékes, mivel Kecskemét belvárosában helyezkedik el, és a terület nagysága meghaladja az üzem által használt részt. A városban sokan úgy vélik, hogy az ingatlan önállóan is jelentős értéket képviselhet a jövőben, például lakópark vagy szálloda építésére is alkalmas lehet, amely kiszolgálhatná a bővülő Mercedes-gyár igényeit.