Szimler Bálint első nagyjátékfilmje, a Fekete pont versenyben a Locarnói Filmfesztiválon

A független magyar film, a Fekete pont bekerült a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának Concorso Cineasti del Presente szekciójába, ahol első- és másodfilmes rendezők alkotásait mutatják be.

A Nemzeti Filmintézet támogatása nélkül készült film, mely iskolai környezetben játszódik, Szimler Bálint rendező első nagyjátékfilmje. Szimler korábban olyan munkákkal hívta fel magára a figyelmet, mint az Itt vagyok című rövidfilm, amely Cannes-ban debütált, és a Balaton Method, amely kultikus státuszba került.

A Fekete pont főszereplője a Berlinből hazaköltöző tízéves Palkó, akit Paul Mátis alakít, és aki egy átlagos magyar iskola mindennapjait szemléli csodálkozva. A filmben Mészöly Anna játssza Juci nénit, a pályakezdő tanárnőt, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek.

A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő film operatőre Szimler korábbi állandó alkotótársa, a már főleg Hollywoodban dolgozó Rév Marcell, aki olyan filmekben vett részt, mint az Eufória, Az idol, és A feleségem története. Szimler szerint a film csak egy nagy filmszakmai összefogás eredményeként jöhetett létre, rengeteg producer támogatásával és egy elképesztő stábbal, akik nagyrészt ingyen, vagy nagyon kevés pénzért dolgoztak, mégis belerakták a szívüket-lelküket.

A Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál, amely A-kategóriás seregszemle, korábban olyan magyar alkotásoknak adott bemutatkozási lehetőséget, mint a Ruben Brandt, a gyűjtő és a Könnyű leckék, valamint több megkerülhetetlen magyar film is itt debütált, mint például Enyedi Ildikó Simon mágusa és Mundruczó Kornél Szép napok című munkái.

A 77. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált 2023. augusztus 7-17. között rendezik meg, és a Fekete pont a fesztivál után a magyar mozikban is megtekinthető lesz.