Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó távozása a Nemzeti Színháztól

Szász Júlia után Horváth Lajos Ottó is bejelentette távozását a Nemzeti Színháztól, és mindketten cáfolták, hogy jelentős kártérítést kaptak volna a színháztól.

A Nemzeti Színházban tavaly novemberben történt baleset következtében mindkét főszereplő, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyos sérüléseket szenvedett, és több műtéten estek át, hosszú felépülési időszakot követően. Horváth Lajos Ottó szerint a baleset maradandó fogyatékosságot okozott számára.

Horváth a Facebook-oldalán tette közzé, hogy ellentétben Vidnyánszky Attila állításaival, nem kapott több millió forint kártérítést, és a biztosítótól sem érkezett neki a híresztelt kettőmillió-négyszázezer forintos ajánlat.

A színész részletezte, hogy milyen összegeket kapott: - kétszer 701 100 forint "gyorssegélyt" a Nemzeti Színháztól; - 765 850 forint támogatást a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól; - egymillió forint jogcím nélküli előleget a színház felelősségbiztosítójától; - 136 000 forintot az intézmény csoportos biztosításából; - 780 000 forintot a Színházi Dolgozók Szakszervezetétől és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesülettől, havi 130 000 forintos részletekben; - és a felmondásáig összesen 1 901 900 forint táppénzt.

A Nemzeti Színház közleményében pontosította, hogy a "gyorssegélyek" összege valójában kétszer 901 000 forint volt, amely összegek tartalmazzák a művész nyugdíjalapját növelő járulékokat is, így összesen 1 802 000 forintot jelent. Emellett a színház balesetbiztosításának terhére 150 500 forintot utaltak, és a táppénz összege 2 477 275 forint volt. Összességében a Nemzeti Színház számítása szerint Horváth Lajos Ottó 6 975 625 forintot kapott.

Szász Júlia szerint ő a baleset után kéthavi fizetést kapott, ami összesen nem éri el az egymillió forintot, a táppénze kéthetente kilencvenezer forint, a biztosítótól pedig kétszázhetvenezer forintot.

A Nemzeti Színház és a sérült színészek közötti kártérítési megegyezés még folyamatban van. Vidnyánszky Attila szerint a színházat azok az erők akarják megtámadni, akik a hatvanas években a színházat is támadták. Gulyás Gergely miniszter kijelentette, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium továbbra is bizalmat szavaz Vidnyánszky Attilának.

Horváth Lajos Ottó hangsúlyozta, hogy a legfájdalmasabb számára az volt, hogy az igazgató a sajtóban őt hibáztatta a balesetért, és határozottan visszautasítja, hogy politikai erők befolyásolnák vagy ellenségként kezelnék. A Fővárosi Főügyészség közleményében az áll, hogy a nyomozás adatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy a sértettek sérülésének oka az volt, hogy a színházi díszletelem az előadások biztonságos lebonyolítására nem volt alkalmas.

Az évad végével több színész, köztük Udvaros Dorottya, Barta Ágnes, Mészáros Martin, Szép Domán és Szabó Sebestyén László is elhagyta a Nemzeti Színházat, Farkas Dénes pedig már korábban távozott. Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész a Partizánnak adott interjújában arról beszélt, hogy a Nemzeti Színházban történt baleset miatt indított belső vizsgálat egy „látszatesemény” volt, és több alkalommal is jelezték Vidnyánszky Attilának a díszletekkel kapcsolatos aggályaikat.

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház feje a baleset után beadta a lemondását, de röviddel karácsony előtt már úgy nyilatkozott, hogy a színház veszélyes üzem, a színészeknek pedig meg kell tanulniuk használni az adott díszletet, majd visszavonta a döntését. Horváth Lajos Ottó a sajtóban elhangzottakat cáfolva hangsúlyozta, hogy a jogi képviselői által megjelölt kártérítési összegre sem a személyes megbeszélés során, sem azóta nem érkezett konkrét, számszerű válasz.

A Nemzeti Színház közleményében hangsúlyozta, hogy a peren kívüli megegyezésnek részünkről nem a kért kártérítési összeg képezi az akadályát, hanem az abban való megegyezés hiánya, és annak el nem ismerése, hogy a baleset bekövetkezéséért nem kizárólag a Színház tehető felelőssé, hanem abban maga a sérült Horváth Lajos Ottó is szerepet játszhatott. A Színház szerint a kártalanítás további részét képezi a többmilliós összeget kitevő sérelemdíj, melynek összegéről zajlanak az egyeztetések, és amennyiben ebben az elvi kérdésben sikerül közelíteniük az álláspontjaikat és ezt egy peren kívüli egyezségben is rögzíteni tudják, „a Színház részéről nagyon közelinek látjuk a peren kívüli békés megegyezést”.

A Nemzeti Színház vezetése a közelmúltban kiadott egy újabb közleményt, amelyben kifejezte, hogy a társulatot mélyen megrázta nem csak a baleset ténye, hanem a balesetet szenvedett volt kollégák részéről tapasztalt elhatárolódás a színház vezetésétől és közösségétől, valamint a kommunikációra való hajlandóság teljes hiánya. A színház vezetése szerint a munkaképtelen színészek „fals és a legtöbb esetben nem helytálló információkkal" etetik a nyilvánosságot, és bár hónapokig kerülték a nyilvános kommunikációt, most már kénytelenek voltak reagálni.