Starmer óriási felhatalmazást kapott a változásra, de a gazdasági valóság korlátozhatja

A brit választóknak és az Egyesült Királyságban élő EU állampolgároknak, annak ellenére, hogy a Munkáspárt kampányszlogenje egyszerűen csak a "Változás" volt, nem számíthatnak gyors és radikális változásokra az új Munkáspárti kormánytól, miután Keir Starmer középúti kampányt folytatott, és most szembe kell néznie a brit gazdasági valósággal. Mindazonáltal történelmi jelentőségű kormányzásnak ígérkezik.

A Munkáspárt földindulásszerű győzelmet aratott a brit általános választásokon csütörtökön, míg a Konzervatív Párt történetének legnagyobb vereségét szenvedte el 14 év kormányzás után. Keir Starmer vezette Munkáspárt majdnem kétharmadát szerezte meg a 650 fős alsóházban, ami hasonlítható Tony Blair 1997-es földindulásszerű győzelméhez.

A választás előtti véleménykutatások és MRP előrejelzések alapján várták a Munkáspárt győzelmét.

Roger Mortimore professzor, az Ipsos politikai elemzési igazgatója és a King's College London közvélemény- és politikai elemzési professzora egy héttel a választás előtt a Telexnek adott interjúban egy "példátlan" választási eredményt jósolt, "a legrosszabb vereséget, amit a Konzervatívok valaha is elszenvedtek, és a legrosszabb vereséget, amit bármelyik brit kormány valaha is elszenvedett".

Dr. Jack Brown, a King's College London előadója és a Strand Group, amely a brit kormányok kortárs történetét tanulmányozza, szerint a Munkáspárt győzelme mértéke, bár előre látható volt, nem hagyható figyelmen kívül.

"A győzelem mértéke történelmi jelentőségű. Ez a második legnagyobb győzelem a háború utáni korszakban bármely politikai párt számára," mondta Brown a Telexnek. Csak Tony Blair szerzett nagyobb többséget 1997-es földindulásszerű győzelmével.

"Starmer nagyobb többséget szerzett, mint olyan rendkívül ikonikus és fontos brit miniszterelnökök, mint Margaret Thatcher vagy Clement Attlee valaha is tették," tette hozzá a szakértő.

Starmer történelmi kormánya csak korlátozott változásokat hozhat

A brit választóknak azonban nem számíthatnak drasztikus változásokra Brown szerint, annak ellenére, hogy a Munkáspárt kampányszlogenje szó szerint a "Változás" volt. A Munkáspárt a választások előtt nem ígért radikális változásokat, ehelyett arra összpontosították a kampányukat, hogy mennyivel kompetensebbek lennének a kormányzásban, mint a politikai káoszért felelős Konzervatívok.

Az új Munkáspárti kormány bevándorlási politikájától például nem várható nagy eltérés a Konzervatívokétól, annak ellenére, hogy Keir Starmer miniszterelnökként az első intézkedései egyikeként megszüntette a megosztó Ruanda-tervet.

A Strand Group szakértője rámutatott, hogy Starmer nem zárta ki a harmadik országok bevonásának lehetőségét az illegális bevándorlás kezelésére.

A Munkáspárt elkötelezettsége a zöld beruházásokra és a zöld munkahelyekre való komoly összegek költésére viszont elég radikális ígéret, Brown szerint, még akkor is, ha a Munkáspártnak vissza kellett vonnia eredeti, évente 28 milliárd fontos ígéretét 5 milliárd fontra, a romló gazdasági kilátások miatt.

Az egyik első intézkedésként a Munkáspárti kormány eltörölte a konzervatívok által bevezetett szárazföldi szélerőművekre vonatkozó tilalmat, jelezve elkötelezettségüket a zöld energia beruházások iránt.

Starmer kabinetjét is radikálisnak és kétségtelenül történelminek tekinthetjük. "Ez az elmúlt évek legmunkásosztálybelibb kabinete," mondta Brown.

A Sutton Trust elemzése szerint a Munkáspárt kabinetjének csak egy tagja magániskolába járt, míg az utolsó három Konzervatív kormányban a miniszterek kétharmada látogatott magániskolákat. Tony Blair és Gordon Brown Munkáspárti kabineteiben még magasabb volt a magániskolákban végzettek aránya (32 százalék).

A gazdaság és a külkapcsolatok fejfájást okozhatnak Starmernek

A hatalmas parlamenti többség ellenére Starmernek mégis nehézségei adódhatnak a hatékony kormányzásban, főleg a brit gazdaság aggasztó állapota miatt.

"A közpénzügyek rossz állapotban vannak. Nem lesz hirtelen hatalmas pénzügyi tartalék. Nehéz örökség," mondta Brown.

"Nem úgy van ez, mint 1997-ben, amikor Tony Blair és az Új Munkáspárt egy olyan gazdaságot örökölt John Major konzervatívjaitól, amely valójában már évek óta folyamatosan növekedett," tette hozzá a King's College akadémikusa.

A nemzetközi ügyek is fejfájást okozhatnak Starmernek. Foglalkozni Nagy-Britannia legközelebbi szövetségesével, az Egyesült Államokkal, "rengeteg időt és erőfeszítést fog igénybe venni, ha Donald Trump nyer novemberben," mondta Brown.

A Gázai háborúval való foglalkozás is nehéz kérdés lesz. Különösen, tekintettel arra a nyomásra, amellyel Starmer szembesül a brit baloldal részéről. A választási kampányban politikusaikra irányuló ellenségeskedés alapján Brown azt jósolja, hogy a Munkáspártra "nagyon nagy nyomás" fog nehezedni a Közel-Kelet ügyében.

Az Európai Unióval való kapcsolatokat és az Egyesült Királyságban élő EU állampolgárok, köztük a magyarok helyzetét illetően a Strand Group szakértője kissé európabarátabb légkört jósol, még akkor is, ha az Egyesült Királyság nem fog újra csatlakozni az EU-hoz. Starmer a választás előtti napon kijelentette, hogy az Egyesült Királyság az ő életében nem fog újra csatlakozni az EU-hoz.

"Nem gondolom, hogy egyik napról a másikra megváltozik a kapcsolatunk Európával, de legalább kevésbé ellenséges lesz a viszony az EU-val és talán az Európából érkező bevándorlókkal," mondta Brown. Így a több mint 118 ezer magyarnak és minden más EU állampolgárnak, akik az Egyesült Királyságban élnek, nem számíthatnak gyors változásokra.

Azok, akik jelenleg az EU letelepedési rendszerében vannak, optimisták lehetnek Starmer győzelme után, de azok, akik remélték, hogy a bejövő Munkáspárti kormány visszavonja a Konzervatívok által bevezetett szigorú munka- és családi vízum szabályokat, amelyek évi 38 700 fontos jövedelmet írnak elő a szakképzett munkavállalói vízumhoz vagy a család Egyesült Királyságba hozatalához, talán félre kell tenniük reményeiket.

"Változásokat várhatunk az EU letelepedési rendszerében, de a vízumok tekintetében a Munkáspárt elkötelezett az bevándorlás csökkentése mellett, így nem vagyok biztos abban, hogy ezt megváltoztatnák," mondta Telexnek Anand Menon professzor, a brit-európai kapcsolatok vezető szakértője és a Változó Európában az Egyesült Királyság akadémiai gondolkodó csoportjának igazgatója.