Shrek 5: A zöld ogre visszatér

A DreamWorks Animation hivatalosan is megerősítette, hogy a Shrek-sorozat ötödik része fejlesztés alatt áll, és a rajongók 2026. július 1-jén láthatják majd a mozikban. Mike Myers, Eddie Murphy és Cameron Diaz ismét kölcsönzik hangjukat a főszereplőknek, de a magyar szinkronhangok kérdése még nyitott.

A kedden este közzétett bejelentés szerint a Shrek 5 már biztosan a fejlesztési fázisban van, közel tizenhat évvel a negyedik rész után. A rajongók már most izgatottan várják, hogy újra láthassák Shreket, Fionát és Szamárt a vásznon, akiknek eredeti hangjait Mike Myers, Eddie Murphy és Cameron Diaz adják majd. A film bemutatójának tervezett dátuma 2026. július 1-je.

A stúdió közösségi oldalán tett közzé részleteket a produkcióról, amely szerint a korábbi részekből ismert szereplők közül egyelőre nem tudni, hogy ki tér vissza, így Antonio Banderas Csizmás Kandúr szerepében való szereplése is kérdéses. Viszont a rendezői székbe Walt Dohrn ül majd, aki korábban a Shrek 2 és a Harmadik Shrek írója és művésze volt, valamint a Shrek a vége, fuss el véle című részben Rumpelstiltskin karakterének hangját is ő adta, és a harmadik és negyedik részen is íróként dolgozott.

A produkció mögött Gina Shay és az Illumination alapítója, Chris Meledandri áll, míg a társrendezői feladatokat Brad Ableson látja el, aki a Minyonok: Gru színre lép rendezőjeként is ismert. Eddie Murphy pedig már elkezdte a hangfelvételeket a filmhez, és egy Szamár-spinoff film készítését is tervezi. A Guardian szerint a Shrek folytatásáról már 2018 óta pletykáltak, ekkor derült ki az is, hogy a DreamWorks anyavállalata, a Universal megkereste Chris Meledandrit, hogy vegye kezébe az ötödik részt.

A Shrek-franchise eddig négy játékfilmet adott ki 2001 és 2010 között, melyek közül az első rész hatalmas sikerrel indította el a sorozatot, világszerte 487 millió dolláros bevételt hozva a DreamWorks Animation számára. A sikeres filmek után két spin-off film is készült Csizmás Kandúr kalandjaival, amelyek szintén nagy népszerűségnek örvendtek, legutóbb a 2022-ben bemutatott Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság volt, amely elég jól teljesített a pénztáraknál és Oscar-jelölést is kapott. Az ogre-sorozat 2001-ben robbant be az első filmmel, bemutatták Cannes-ban is, több mint 50 év után ez volt az első animációs film, ami az Arany Pálmáért versenyzett. Az első Shrek kapta az első, animációs filmnek járó Oscar-díjat is. A további részek is kasszasikerek lettek, filmenként közel egymilliárd dolláros bevételt ért el világszerte.

A magyar szinkronhangok kapcsán felmerült kérdésekre válaszolva, Gesztesi Károly, aki Shrek magyar hangját adta, 2020. január 4-én elhunyt. Korábban felvetődött, hogy mesterséges intelligencia segítségével ő maradhatna a karakter hangja, de a család ezt nem engedélyezte, mivel úgy érzik, Gesztesi így is Shrek marad. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a magyar változatban ki lesz Shrek új hangja.

Bár 23 éve már, hogy bemutatták az első részt, a Shrek még mindig nagyot megy: tavaly nyáron videóban mutattuk be, mi fán terem a Shrek Rave, pár hete pedig írtunk a kisalföldi Shrekről, Patrikról is, aki szamarával szelné át Magyarországot. A DreamWorks egy rövid kedvcsináló videót is közzétett az X-csatornáján, amelyben a jól ismert Smash Mouth All Starja csendül fel.