Euróban vagy forintban fizetne bankkártyájával? Könnyen ráfizethet, ha rossz gombot nyom meg

A dinamikus devizaváltás, vagyis DCC (Dynamic Currency Conversion) szolgáltatás használatakor a POS-terminálon választhatunk, hogy a saját devizánkban, például forintban fizetünk-e külföldön. Habár elsőre kényelmesnek tűnhet, ez a szolgáltatás megtévesztő árfolyamokkal és a bankok, valamint a kereskedők között megosztott többlet nyereséggel járhat.

A dinamikus devizaváltás lehetőséget ad arra, hogy külföldön is a saját devizánkban, például forintban fizessünk, amikor a terminál felismeri az idegen bankkártyát és választás elé állít bennünket, hogy milyen devizában szeretnénk fizetni. A szakértők azt javasolják, hogy mindig az adott ország fizetőeszközét válasszuk, mivel ebben az esetben a saját bankunk fogja átváltani a pénzt.

Például, ha Horvátországban vagyunk és a terminál megkérdezi, hogy euróban vagy forintban szeretnénk-e fizetni, érdemes az eurót választani. Az elmúlt években több helyen, például írországi vendéglátóhelyeken is tapasztalhattuk, hogy a személyzet figyelmeztet a helyi deviza használatára, de vannak, akik mégis saját devizájukban, például dollárban kívánnak fizetni.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapító pénzügyi szakértője szerint a dinamikus devizaváltásnak egy kényelmi szolgáltatásnak kellene lennie, de gyakran átverésnek tűnik. A szolgáltató előre garantálja az átváltott forintösszeget, ami bebiztosítva van, így a fogyasztó számára nincs árfolyamkockázat, de a szolgáltató számára igen.

A DCC mögött bármely kártyaelfogadó vagy ATM üzemeltető állhat, és világszerte nem ismert olyan példa, hogy ezt a szolgáltatást betiltották volna. Az ügyfeleknek mindig van választási lehetőségük, és a hangsúly az edukáción van, nem a tiltáson.

A DCC-t gyakran a turistáknak szánt kényelmi szolgáltatásként alkalmazzák, és elsősorban a sok külföldi által látogatott éttermekben, üzletekben és szállodákban találkozhatunk vele. A bankkártya terminál üzemeltetője és a kereskedő egyaránt érdekelt lehet abban, hogy a DCC szolgáltatást használjuk, de a lényeg, hogy az ügyfél tudatosan válasszon a két lehetőség között. Gergely Péter szerint vannak helyzetek, amikor valakinek megfelelhet a drágább, de előre ismert forintárfolyam, például bizonytalan piaci körülmények között vagy ha pontosan szeretne számolni a kiadásaival.