Pénzügyőröket akart megvesztegetni egy román férfi

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy román férfit, aki pénzzel próbálta megvesztegetni a pénzügyőröket az Udvari közúti határátkelőhelyen.

A Pécsi Törvényszék döntése értelmében a román állampolgárságú férfi 1 év 6 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kapott, miután megpróbált 400 euróval megvesztegetni a határon dolgozó pénzügyőröket. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a férfi ellen minősített hivatali vesztegetés miatt emeltek vádat, mivel június 30-án kísérelt meg kenőpénzt adni a hatóságoknak azért, hogy ne folytassák vele szemben az eljárást.

A pénzügyőrök az ellenőrzés során megállapították, hogy a férfi járművében többen utaznak, mint amennyi megengedett, továbbá a gépjármű súlya is meghaladta a megengedett legnagyobb össztömeget. A férfi ekkor helyezett el 400 euró készpénzt a szolgálati gépkocsi utasterében, ezzel próbálva meg a pénzügyőröket hivatali kötelességük megszegésére bírni.

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség az eset után elrendelte a férfi őrizetét, és "kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés" bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki. A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte. A bíróság a büntetés mellett a 400 euróra vagyonelkobzást is elrendelte, az ítélet jogerős lett.

Összeférhetetlenségi vádak Temesvár polgármestere ellen

A román összeférhetetlenségi ügynökség (ANI) összeférhetetlenséggel vádolja Temesvár polgármesterét, Dominic Fritzet, aki tagadja a vádakat és bíróságon kívánja megtámadni az ANI döntését. Az ügynökség szerint Fritz 2020-ban választási kampány közben pénzt vett kölcsön egy magánszemélytől, majd polgármesterként egy olyan cég javára írt alá okiratot, amelyet az illető képviselt. Fritz szerint az állítások alaptalanok és az ANI döntését abszurdnak nevezte.

Az ANI szerint a 2020 novemberében hozott döntésével Fritz megszegte az összeférhetetlenségre vonatkozó román jogszabályokat, így a vádak beigazolódása esetén elveszítheti polgármesteri mandátumát, valamint három évre megfoszthatják a közhivatal viselésének jogától.

Fritz a vádakra reagálva hangsúlyozta, hogy az építész - aki a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) helyi önkormányzati képviselője - nem volt kedvezményezettje a PUZ-nak, és a kért 25 ezer lejt (1,97 millió forint) azonnal visszaadta, amint a választási hatóság folyósította számára a kampányra szánt pénzt.

Dominic Fritz 2020-ban a szavazatok 54 százalékával lett Temesvár polgármestere, és a június 9-i előrehozott romániai helyhatósági választásokon 49 százalékkal újrázott, így ősztől újabb négy évig ő áll a bánsági nagyváros élén. A Németországban született politikus egy hete jelentette be, hogy román állampolgárságért folyamodott.