Orbán Viktor és Szijjártó Péter magánrepülős, luxusjachtos útjai

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter gyakran utaznak a honvédség repülőivel, de előfordul, hogy magángépeket is igénybe vesznek. Szijjártó luxusrepülőket bérel több tízmillió forintért, míg Orbán főként focimeccsekre látogat el magángépekkel, amelyek Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthetők.

Mészáros és Szíjj a leggazdagabb magyarok közé tartoznak, vagyonukat állami megbízások révén szerezték. Rendelkeznek magánrepülőkkel és luxusjachtokkal is, utóbbin Szijjártó is töltött időt családjával. Azonban nem publikus, hogy a kormányzati személyek milyen ellenszolgáltatás fejében használják ezeket a járműveket.

2018-ban a magyar honvédség négy repülőgépet vásárolt, amelyeket hivatalosan katonai célokra szántak, de valójában Orbán Viktor, Szijjártó Péter és más kormánytagok használják. Ugyanebben az évben kiderült, hogy Orbán egy osztrák magánrepülővel utazott Bulgáriába egy focimeccsre, ami egy gyerekkori barátjához, Mészáros Lőrinchez köthető.

Orbán Viktor többször is az OTP magángépével utazott, amely akkoriban a "Magyarország kormánya" felirattal repült. A miniszterelnök magánrepülő használatának híre zavart okozott a kormánykommunikációban. A sajtófőnök először ajándékozásról beszélt, majd jegyvásárlásról, végül pedig arról, hogy Orbán saját zsebből fizeti az utakat, bár vagyonnyilatkozatai szerint erre nem lenne fedezete.

2020-ban kiderült, hogy Szíjj Lászlónak két luxusjachtja van egy máltai offshore-cégen keresztül, az egyiken Szijjártó Péter töltötte a nyarát. 2022-ben Szíjj egy még nagyobb jachtot vásárolt, 2023-ban pedig Mészáros egy még fényűzőbbet. Az állami megbízásokból meggazdagodott oligarchák új, többmilliárdos repülőgépeket is szereztek, és luxusjárműveik gyakran találkoznak az Adrián, különböző NER-es szereplőkkel a fedélzeten.

Szijjártó Péter rendszeresen használja a honvédségi repülőket, de emellett luxusgépeket is bérelnek neki közpénzből, több tíz- és százmillió forintért. A külügyminiszter szerint ezekre az utakra azért van szükség, hogy "odaérjen" az úticéljaira, és magánügynek tartja, hogy egy kormányközeli üzletember jachtján nyaralt családjával, noha ez korrupciógyanút vet fel.