Orbán Viktor a médiumok elleni sajtóperek másodfokán

Orbán Viktor miniszterelnök nem fogadja el az elsőfokú ítéleteket, és másodfokon is perre megy több médium ellen, miután első fokon jelentős perköltségek megfizetésére kötelezték.

A Media1 információi szerint Orbán Viktor fellebbezést nyújtott be többek között a 24.hu, az Index, az RTL, az Economx és a Magyar Narancs ellen, miután a Fővárosi Törvényszék első fokon kedvezőtlen döntéseket hozott a miniszterelnök számára az általa indított sajtóperekben. Ezeket a pereket azért indította, mert a médiumok beszámoltak a SPAR vezetőjének egy ausztriai élelmiszeripari szaklapnak adott interjújáról, amelyben a vállalatvezető azt állította, hogy Orbán különadókkal és árbefagyasztással "zaklatja" a nagy élelmiszerláncokat, és arra kérte a SPAR-t, hogy engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba.

A SPAR vezetője az interjúban azt is elmondta, hogy a magyarországi működés átszervezése mellett Svájcba menekítették a magyarországi vagyona egy részét. A Media1 szerint a fellebbezés oka, hogy Orbán első fokon jelentős perköltségek viselésére lett kötelezve.

A Klubrádió elleni pert Orbán megnyerte, de a médiaszolgáltató fellebbezett, és az ügyet a Fővárosi Ítélőtáblára vitte. A másodfokú tárgyalások időpontjai a következők:

  • A 24.hu elleni perre október 1-jén 11 órakor kerül sor az Ítélőtáblán.
  • Az RTL.hu ellen két per is van, az egyikre október 10-én, 10 órakor, a másikra október 24-én, 10:30-kor kerül sor.
  • A Magyar Narancs elleni per tárgyalása október 24-én, 9 órakor lesz.
  • A Klubrádió fellebbezését október 8-án, 11 órakor tárgyalják.
  • Az Index.hu elleni másodfokú eljárásra október 8-án 9 órakor kerül sor.
  • Az Economx.hu elleni per másodfokú tárgyalása szeptember 27-én, 11 órakor kezdődik.

Orbán a perek nagy részét elsőfokon elvesztette, az ítéletek szerint a perelt szerkesztőségek jogszerűen és korrekt módon szemlézték az osztrák lap állításait, esetenként azt is megállapította a bíróság, hogy az adott portál a miniszterelnöknek ellenvéleményének közlésére is lehetősége adott. A 444.hu elleni pertől elállt, egyedül a Klubrádióval szemben nyert. Abban az ügyben a Klubrádió, a többi perben a miniszterelnök fellebbezett, így ősszel a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódnak az ügyek. Az ítélőtábla a Media1-nek el is árulta, melyik per mikor kezdődik, így bárki odamehet érdeklődőként.