Mérgező fémeket találtak tamponokban egy új kutatás szerint

Egy friss kutatás rávilágított, hogy többféle tampon márkában mérgező fémeket találtak, amelyek növelhetik a nők egészségügyi kockázatait. A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során 14 különböző márka 30 tamponját elemezték, és minden egyes típusban kimutatták mind a 16 tesztelt fémet, köztük az arzént, ólmot, higanyt, nikkelet, rézet és vasat.

A kutatás eredményei szerint a fémek szintje változó volt, függően attól, hogy a termékeket az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy az Európai Unióban értékesítették, valamint attól, hogy organikusak voltak-e, illetve márkás vagy szupermarket saját márkás termékekről volt-e szó.

A tanulmány kiemeli, hogy a menstruáló nők 50 és 86 százaléka használ tampont, ami különösen aggasztó lehet, ha figyelembe vesszük, hogy a tamponok közvetlenül érintkeznek a vaginával, ahol a felszívódás könnyebben megtörténhet. A fémek felszívódása komoly egészségügyi problémákat okozhat, többek között növelheti a demencia, a rák, a meddőség és a cukorbetegség kockázatát, és károsíthatja a májat, a veséket, az agyat, valamint a szív- és érrendszert, az idegrendszert és az endokrin rendszert.

Jenni Shearston, a tanulmány vezető szerzője szerint eddig kevés kutatás foglalkozott a tamponokban lévő vegyi anyagok mérésével, és ez az első olyan tanulmány, amely a tamponokban lévő fémeket vizsgálja. Shearston aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az összes vizsgált fém koncentrációját megtalálták a tamponokban, beleértve az olyan mérgező fémeket is, mint az arzén és az ólom.

A kutatás megállapította, hogy a bio tamponokban magasabb arzéntartalmat, míg a nem bio tamponokban több ólmot találtak. A fémek a tamponokba különböző módon kerülhetnek, például a pamut szennyezett vizet, levegőt vagy talajt szívhat fel, vagy a gyártók szándékosan adhatnak hozzájuk pigmentként. A kutatók figyelmeztetnek, hogy a vizsgált fémek még minimális mennyiségben történő felszívódása sem tekinthető biztonságosnak.

Még nem egyértelmű, hogy a fémek hozzájárulnak-e bármilyen egészségkárosodáshoz, a kutatók szerint ehhez további vizsgálatokra van szükség. Az viszont már tudható, hogy a fémek növelhetik a demencia, a meddőség, cukorbetegség vagy a daganatos megbetegedések kialakulásának veszélyét, károsíthatják a májat, az agyat, a vesét, a szív- és érrendszert, az idegrendszert és a hormonrendszert, és a várandós nők egészségét és a magzatok fejlődését is befolyásolhatják.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a mérgező fémek már a gyártás előtt vagy bizonyos gyártási folyamatok során is bekerülhettek a felhasznált anyagokba. (Telex)