Lesújtó adatok Japánból az idősek magányos haláláról

A japán rendőrség adatai szerint az idén mintegy 68 ezer ember halhat meg egyedül és észrevétlenül az országban, ami az egyre öregedő népesség következménye.

A The Guardian cikke szerint az országos rendőrségi ügynökség jelentése alapján az idei év első három hónapjában közel 22 ezer ember vesztette életét magányosan otthonában, és a halottak mintegy 80 százaléka 65 éves vagy annál idősebb volt. Az év végére a magányos halálesetek száma elérheti a 68 ezret, ami jelentős növekedést mutat a 2011-es mintegy 27 ezres adathoz képest.

Tokivadaira városa volt az első, ahol két évtizeddel ezelőtt szembesültek ezzel a nyugtalanító jelenséggel. Itt találtak rá egy férfi holttestére, aki három évig hevert észrevétlenül lakásában. Halálát csak akkor fedezték fel, amikor a megtakarításai elfogytak, mivel lakbérét és számláit automatikusan fizették.

Sikama Noriko, aki egyedül él Tokivadaira egyik lakásában, elmondta a The Guardiannek, hogy bár időnként köszönnek egymásnak a szomszédok, ha valaki meghalna, nem biztos, hogy észrevennék.

A hat évtizeddel ezelőtt épült Tokivadaira lakótelep egykor a háború utáni gazdasági csoda idején fiatal családok álomotthona volt. A gyerekek hangjától visszhangzó cédrusfákkal szegélyezett sugárutak ma már a magasodó fák és az egyforma lakótömbök fölé emelkednek, amelyek Japán egyik legnagyobb állami lakótelepét alkotják. Osima Aikó, a lakók egyesületének helyettes vezetője, aki 1961-ben költözött ide, a gazdaság akkori virágzásáról és a hely élénkségéről számolt be, de megjegyezte, hogy mára mindenki öregszik.

Az Országos Népesedési és Társadalombiztosítási Kutatóintézet adatai szerint 2020-ban 7,38 millió 65 év feletti, egyedül élő ember volt Japánban, és ez a szám 2050-re várhatóan közel 11 millióra emelkedik. A 2020-as népszámlálás szerint az egyszemélyes háztartások az összes háztartás közel 38 százalékát teszik ki, ami 13,3 százalékos növekedést jelent az öt évvel korábbi felméréshez képest. Tokivadairában a lakosok 54 százaléka 64 év feletti, és a 7000 lakosból mintegy ezer egyedül él.

A magányos halálesetek sorozata cselekvésre sarkallta a helyieket, így a lakók egyesülete forródrótot hozott létre az aggódó szomszédok számára, hogy figyelmeztessék a hatóságokat. Emellett 2004-ben elindították a „nulla magányos haláleset” kampányt, amely más idősödő lakótelepek számára is példaként szolgálhat.