J. K. Rowling kritikája az új államminiszter felé

J. K. Rowling, a híres írónő, közösségi média bejegyzések sorozatában fejezte ki nemtetszését Anneliese Doddsal, a frissen kinevezett nőkért és egyenjogúságért felelős államminiszterrel szemben, amiért nem volt képes egyértelműen meghatározni, mi a nő fogalma.

A vitát kiváltó esemény egy 2022-es interjú volt, amely során többször is rákérdeztek Doddsra, hogy ő vagy a pártja hogyan definiálja a nőt, de a politikus nem adott egyenes választ. Rowling ezt követően osztotta meg a Women's Hour műsor interjújának részleteit, amelyeket Dodds hivatala küldött el neki, miután nyilvánosan bírálta a politikust. Az írónő szerint a politikus válaszai még írásban is értelmetlenek maradtak.

Rowling a következőképpen idézte az interjút: „Emma Barnes: És a Munkáspárt definíciója a nőre? Annaliese Dodds: Nos, azt kell mondanom, hogy jogilag különböző definíciók léteznek arra vonatkozóan, hogy valójában mi is a nő. [...] Emma Barnes: Tisztelettel, nem ezt kérdeztem. Mi a Munkáspárt definíciója? Annaliese Dodds: Nos, tisztelettel Emma, azt hiszem, ez természetesen attól függ, hogy mi a kontextus. [...]” A politikus válaszai nem nyújtottak világos meghatározást a nő fogalmára.

Rowling egy másik bejegyzésében rámutatott, hogy a kérdező valószínűleg nem Emma Barnes, hanem Emma Barnett, de Dodds hivatala hibásan írta a nevét a leiratban. Az írónő humorosan megjegyezte, hogy talán Dodds világában a nevek is kontextusfüggők.

Az írónő korábban is gyakran szólalt fel, amikor politikai vagy közéleti eseményeket kritizált. Rowlingot több alkalommal is érte kritika transzneműekkel és az LMBTQ+ közösséggel kapcsolatos megnyilvánulásai miatt, amelyek következtében a Harry Potter filmsorozat színészeivel is megromlott a kapcsolata.