Így védhetik meg az idősek az egészségüket a hőségben

A tartósan magas, 35-40 Celsius-fok körüli hőmérséklet különösen veszélyes az idősekre és a keringési betegséggel élőkre. Bense Tamás háziorvos tanácsai segíthetnek megelőzni a hőséggel kapcsolatos egészségügyi problémákat.

Az idősek gyakran nem képesek megfelelő mennyiségű folyadékot magukhoz venni, ami kiszáradáshoz vezethet, zavartságot, izomgörcsöket, ájulást és akár kómát is okozhat. A kiszáradás következtében fellépő ionháztartás felborulása szívritmuszavart is előidézhet, ami életveszélyes lehet. Emellett a kiszáradás növelheti az epe- és vesekőképződés kockázatát, valamint székrekedést okozhat, ami vérzéshez vezethet.

A háziorvos azt javasolja, hogy az idősek mellett mindig legyen egy kancsó nem túl hideg víz, amit a nap folyamán meg kell inniuk. Az elvesztett ionok pótlására zöldségek, gyümölcsök vagy patikában kapható készítmények használhatók.

Azok az idősek, akik a vízparton nyaralnak, nem szorulnak a sötét szobára. Élvezhetik a strandot, de kerülniük kell a nap legforróbb óráit, 11 és délután 4 között. Fürdőzés előtt érdemes pamut pólót és karimás sapkát viselni, és a vízből kijövet után le kell venni a nedves ruhát, hogy az ne rajtuk száradjon meg. Fontos, hogy árnyékban maradjanak.

Azoknak, akik nem nyaralnak, tanácsos otthon maradni a nap legmelegebb óráiban, kereszthuzatot csinálni, vagy ventilátort használni, illetve a napos ablakokat elsötétíteni. Klímaberendezés használata esetén a hőmérsékletet 24-25 Celsius-fokra állítsák be. Ha szükséges elhagyni az otthont, kerüljék a hosszú gyaloglást, és lehetőség szerint kérjenek segítséget klímás autóval rendelkező ismerőstől, vagy hívjanak taxit. Parkokban és erdőkben azonban gond nélkül sétálhatnak. Amennyiben rosszul érzik magukat, azonnal értesítsék a háziorvost.